2024. május 17. - Paszkál

Vádemelés a fideszes alelnök ellen

Hivatali vesztegetés miatt az ügyészség vádat emelt Gergely Zsolt (Fidesz), a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés vagyongazdálkodásért felelős alelnöke, Madzin Tibor ongai polgármester, valamint három társuk ellen - közölte a Hajdú-Bihar Megyei Főügyész
2009. február 12. csütörtök 16:45 - Hírextra
A Debreceni Nyomozó Ügyészség a miskolci Nemzetközi Kereskedelmi Központ, volt MSZMP-székház értékesítési szándékával összefüggésben nyomozott. Alapvetően az eladással kapcsolatos önkormányzati döntést elemezték, de más ingatlannal kapcsolatos kérdéseket is vizsgáltak.

A vizsgálatot feljelentés után indították, azt követően lett gyanúsított Gergely Zsolt és négy társa.
A hajdú-bihari főügyészség csütörtökön kiadott közleménye szerint a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzat 2007 márciusában döntött a tulajdonában lévő "Nemzetközi Kereskedelmi Központ" (úgynevezett ITC-székház) elnevezésű épület eladásáról. Az ingatlant felértékeltették, majd az értékbecsléshez igazodó minimális vételár megjelölésével nyilvános pályázaton eladásra meghirdették.

Az ügyészség szerint az eladási szándékról értesülve két vállalkozó vádlott még a pályázat kiírása előtt felvette a kapcsolatot annak érdekében, hogy az épületet kedvező áron megvehessék.
A közgyűlési alelnök anyagi előnyt kérve ajánlotta fel a segítségét. Közreműködésével a vállalkozók még nyilvánosságra hozatala előtt megismerték a pályázati kiírást, s megbeszélték Gergely Zsolttal az általuk benyújtandó pályázat feltételeit, valamint azt a vételárat, amennyit hajlandók kifizetni - tartalmazza az ügyészségi közlemény.

A nyomozás megállapítása szerint a közgyűlési elnök úgy jutott előnyhöz, hogy a vállalkozóktól áron alul - mintegy 30 millió forint haszonnal - építési telket vásárolt, amelyen épülő lakóház is állt már.

A megyei önkormányzat három pályázati felhívása eredménytelenül zárult, s ezt követően már a minimális vételár megjelölése nélkül ismételten megpályáztatták az ITC-székházat. Ekkor a pályázat eredményes volt, azonban a megyei közgyűlés mégis úgy döntött, hogy nem adja el az épületet.

E döntést követően Gergely Zsolt felbontotta az építési telekre kötött adásvételi szerződést, így anyagi előnyhöz nem jutott - állapította meg az ügyészség.

A két vállalkozó egy harmadik társukkal Onga nagyközség külterületén is meg akart venni egy ingatlan, amiért két részletben, összesen egymillió forint "kenőpénzt" vett át Madzin Tibor, a település polgármestere. Közbenjárására a képviselő-testület átminősítette a vállalkozók által megvásárolt terület művelési ágát, hogy ott ipari hasznosítású létesítményt lehessen építeni.
Az építési engedély kiadására azonban a nyomozás megindulásáig nem került sor.

Az ügyben érintett személyek a nyomozó ügyészséggel együttműködtek, így velük szemben személyi szabadságot elvonó vagy korlátozó kényszerintézkedést nem tartottak indokoltnak, vagyis szabadlábon védekezhetnek - zárul a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség közleménye.
Gergely Zsolt az MTI-vel közleményében tudatta: sajtóhírekből értesült arról, miszerint a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség vádat emelt ellene.

"A nyomozás lezárásával az iratismertetés során velem közölt bizonyítékokból számomra az eljárás megszüntetése következett volna, ezért a vádemelés meglepett" - fogalmazott a politikus, hozzátéve: a tények nem támasztják alá a vádemelés megalapozottságát, "hiszen az MSZMP-Székház nem áron alul került meghirdetésre, és ráadásul a megyei közgyűlés a mai napon arról döntött, hogy az ingatlant nem kívánja értékesíteni."

Az ingatlan értékesítésére irányuló eljárás teljes egészében a nyilvánosság előtt, a vagyongazdálkodási szabályok maradéktalan betartásával történt - szögezte le a politikus.
Madzin Tibor ongai polgármestert - akit a megyei főügyészség szintén néven nevezett - az MTI nem tudta elérni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását