2024. április 25. - Márk

Orbán szerint cigány bűnözők vannak, de cigánybűnözés nincs

Orbán Viktor szerint cigánybűnözés nincs, de cigány bűnözők vannak. A Fidesz elnöke a köztársasági elnökkel folytatott szerdai megbeszélése után azt mondta: súlyosbítja a bajt, ha nem mondják ki, hogy a cigány származású bűnelkövetők aránya napról napra n
2009. február 11. szerda 19:36 - Hírextra
A pártelnök a több mint egyórás megbeszélés után többek között arról beszélt: Sólyom Lászlónak elmondta, hogy megfogalmazásaikban a liberális demokrácia értékeit és emberi méltóságot tiszteletben fogják tartani, ugyanakkor "világossá kell tenni, hogy a közbiztonság esetében a cigány származású bűnelkövetők, súlyos bűncselekményeket elkövetők aránya jelentős mértékben, napról napra fokozódó mértékben, érzékelhető mértékben növekszik".

"Aki erről nem beszél, becsukja a szemét, nem érzi úgy, hogy eljött az egyenes beszéd ideje, az súlyosbítja a bajt - jelentette ki a pártelnök, aki szerint nevén kell nevezni a dolgokat, mert egyébként nem fogjuk tudni a bajokat orvosolni.

Kérdésre válaszolva Orbán Viktor kijelentette: sosem használja a cigánybűnözés szót, "de cigány bűnözők azért vannak". "Cigánybűnözés nincs, cigány bűnözők vannak" - válaszolta.

Szerinte a kormány az elkövetők származására, "leginkább cigány származására, bőrszínére" hivatkozva bűnözőket menteget, ahelyett, hogy a kézrekerítésükről intézkedne és az áldozatok oldalára állna. Ma a kormány a származásra való tekintet nélkül mindannyiunkat megillető védelmet nem tudja biztosítani, ezért romokban a hever a közbiztonság - fogalmazott.

Az MTI kérdésére a Fidesz elnöke a probléma kezeléséről azt mondta: súlyosabb büntetésekre, gyorsabb bírósági eljárásokra és határozottabb parlamenti törvényalkotásra lenne szükség, valamint arra, hogy munkahelyeket teremtsenek a cigány népesség számára.

Szerinte ugyanis a probléma mögött két ok húzódik meg, egyrészt Magyarországon a büntető törvénykönyv és a büntetőeljárási szabályok rendkívül enyhék, ezért szerinte ha nem lesz gyorsabb az igazságszolgáltatás, és a kiszabott büntetések nem lesznek szigorúbbak, akkor "ezt a bűnözési hullámot megfékezni nem lehet". Jelezte, hogy csütörtökön a Fidesz közrend és biztonság munkacsoportja megbeszélést tart, ahol áttekintik az erre vonatkozó jogi kezdeményezések lehetőségét.

A Fidesz elnöke hozzátette: nem vádolható azzal, hogy nosztalgiát érezne a kommunista rendszer iránt, de szerinte a másik ok, amiről őszintén kell beszélni, az az, hogy 1990-et megelőzően a roma származású magyar állampolgároknak 80-85 százaléka dolgozott, mert a politikai elit képes volt megoldani ezt a feladatot, most viszont ez az arány csak 20-25 százalék körül van.

Ha nem kap munkalehetőséget egy ilyen helyzetben lévő népesség, akkor törvényszerű, hogy a bűncselekmények száma is nőni fog - mondta a Fidesz elnöke, aki ugyanakkor úgy vélte, hogy ez nem jelenti azt, hogy ha valami törvényszerű, akkor azt el kellene fogadni. Nem elfogadni kell, hanem megtorolni - tette hozzá.

Ha nem érjük el, hogy a cigány népességhez tartozó honfitársaink 60-80 százaléka rendelkezzen munkahellyel, akkor nagyon nehéz lesz ennek a jelenségnek a közbiztonság oldalán testet öltő megnyilvánulását kezelni - hangsúlyozta.

A Magyar Hírlap ellen a miniszterelnök által kezdeményezett bojkottról szóló kérdésre válaszolva Orbán Viktor azt mondta, hogy értetlenül áll a "miniszterelnök időutazása előtt". Mint mondta, deja vu érzése van, így ha nem lett volna az erről szóló közlemény alján a mostani miniszterelnök neve, akkor azt hitte volna, hogy Grósz Károly adta ki.

"Hát hova jutunk?" - tette fel a kérdést. Mint mondta, ha valakinek Magyarországon valamelyik sajtóorgánummal szemben valóságos vagy vélt sérelmei vannak, akkor magyar jogrendszer világosan leírja, hogy mit kell tenni. Az, hogy valamelyik párt "főmuftija a Köztársaság téren" úgy gondolja, hogy ő elrendelheti, mit csináljon az olvasó, a megrendelő, meg az előfizető; "azt hittem, hogy ebből a gyerekbetegségből kinőtt Magyarország húsz évvel ezelőtt" - fogalmazott.

A Fidesz elnöke hangsúlyozta, hogy csak céltudatos, energikus és cselekvőképes kormánnyal lehet a közbiztonságot és a gazdaságot is helyreállítani, a mostani kormányzó párt azonban nem érti a válság lényegét, képtelen a válság kezelésére alkalmas programot kidolgozni, ezért kudarcot kudarcra halmoz.

Orbán Viktor úgy vélte, hogy kudarcok nemcsak számokban öltenek testet, hanem "az ország egyre frusztráltabb, dühösebb és elkeseredettebb", ezért szabadulnak el az indulatok, és ezért válnak egyre durvábbá a bűncselekmények is.

Kijelentette: politikai fordulat nélkül, új kormány nélkül Magyarországnak nincs esélye sikeres gazdaságpolitikára. Szerinte a magyar kormányzati logikával ellentétben nem az államháztartás, hanem a családi háztartások vannak nehéz helyzetben, ezért "nem az állam felől kellene gondolkodni a gazdaság irányába, hanem éppen fordítva", a családok és a magyar vállalkozások felől kellene közelíteni.

Mint mondta, a Fidesz továbbra is a magyar vállalkozások megerősítésében, munkahelyteremtésben és a jelentős adócsökkentésben látja a kiutat. Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a köztársasági elnök kérdése nélkül is elmondja minden alkalommal, hogy a Fidesz készen áll a kormányzásra. Kijelentette: a kormányzati bejelentéseknek egy közös nevezője van: hogy egyet sem lehet belőlük komolyan venni.

Orbán Viktor és Sólyom László találkozóját az államfő kezdeményezte. A Köztársasági Elnöki Hivatal a megbeszélés után küldött közleményében azt írta, hogy a Fidesz elnöke a gazdasági válsággal és a közbiztonság állapotával kapcsolatos ellenzéki álláspontról tájékoztatta az államfőt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását