2024. május 7. - Gizella

Ismét Kiss Péter az elnök

Ismét Kiss Péter kancelláriaminisztert választotta elnökéül az MSZP Baloldali Tömörülés Platformja a szervezet szombaton megtartott tisztújító küldöttértekezletén - tájékoztatta az MSZP közleményben szombaton az MTI-t.
2009. február 7. szombat 20:08 - Hírextra
A szervezet alelnöke lett Bollók Istvánné, Nyári János, Hámori Csaba, Márkus Imre, Krausz Tamás és Rabi Béla.

A Baloldali Tömörülés Platform az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában úgy véli, hogy a gazdasági válsággal egy új korszak kezdődik, amelynek sajátosságai abban állnak, hogy a gazdasági és pénzügyi irányítás nem lehet a nagy tőkés társaságok és bankok kizárólagos hatásköre. A helyi és a világtársadalom joggal tart igényt arra, hogy az állami és társadalmi szervezeteken keresztül szabályozza újra a világgazdaság alapvető folyamatait. A bankokat az adófizetők pénzével megsegítő államnak joga és lehetősége van arra, hogy beleszóljon a bankok hitelkihelyezési politikájába: elsősorban az infrastruktúra és a megújuló energia fejlesztésére, a kis- és középvállalkozások helyzetbe hozására összpontosítva a forrásokat - olvasható a platform kommünikéjében.

Úgy vélik, Magyarország európai versenyképessége megőrzésének kulcsa a szociális béke megőrzése, a természeti erőforrások, mint a termőföld és a víz környezetbarát felhasználása, és a tudásközpontú gazdaság. Ennek társadalmi feltétele a széleskörű párbeszéd, a társadalmi részvétel, amelynek alapvető szervezetei a szakszervezetek és a civil társadalom önszerveződései. Továbbá - kifejtik ki - soha nem volt jobban indokolható az általános foglalkoztatás megteremtése, mint most, amihez növelni kell az állam szervező, kezdeményező szerepét a munkahelyek megőrzésében, a gazdasági szereplők terheinek csökkentésével, és a keresletélénkítés támogatásával a munkahelyteremtésben. Az ehhez szükséges forrásokat az általános és arányos közteherviselés feltételeinek megteremtésével kell biztosítani.

A válság utáni új gazdaságstruktúra kiépítésében a szövetkezésnek, a szociális, a termelési, értékesítési és fogyasztási szövetkezetek térnyerésének, az önszervezésnek, az önigazgatásnak, a helyi közösségek összefogásának, s ezek központi támogatásának is fontos szerepet kell adni. A helyi együttműködések hálózatainak megerősödése védelmet adhat a globalizációs válságok újratermelődésével szemben is - írja nyilatkozatában a szervezet.

Kitérnek arra is, hogy a kiélezett társadalmi egyenlőtlenségekre, a globalizáció negatívumaira adott torz jobboldali válasz, a második világháború előtti nemzetállamok restaurálására való törekvés a bűnbakkereséshez, a rasszizmushoz, a szélsőjobb megerősödéséhez, az újnáci, újnyilas, újfasiszta csoportok és ideológiák térnyeréséhez vezet.

"Főként a válság időszakában kell azzal tisztában lennünk, hogy a szociális kirekesztés útja nem járható, rontja a magyar társadalom versenyképességi és fejlődési lehetőségeit, erősíti a szélsőjobboldali, rasszista bűnbakképzés esélyeit. Nincs visszatérés a régi nemzetállamokhoz, a nacionalista elzárkózáshoz" - hangsúlyozza nyilatkozatában a Baloldali Tömörülés Platform.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását