2024. május 19. - Ivó, Milán

A rendőrfőkapitány bekamerázna

Több és jobb belső kamerát kell elhelyezni a bankokban, és a kamerás megfigyelést a rablások megelőzése érdekében ki kell terjeszteni a bankok megközelítésének útvonalára is - mondta Bencze József országos rendőrfőkapitány csütörtöki budapesti sajtótájéko
2009. február 5. csütörtök 13:51 - Hírextra
A főkapitány azután beszélt erről, hogy szakmai egyeztetést folytatott a bankszövetség és a bankok biztonságát felügyelő cégek képviselőivel. A találkozót Bencze József kezdeményezte az utóbbi időszakban megszaporodott, pénzintézetek sérelmére elkövetett rablások megelőzése érdekében.

A főkapitány szerint az ombudsman valószínűleg tiltakozni fog a kamerarendszer kibővítése ellen, de - mint mondta - a megbeszélés résztvevői szerint a védekezésnek és a későbbi felderítésnek elengedhetetlen követelménye, hogy az elkövetőről olyan felvételek készüljenek, amelyek alapján azonosítható.

Beszámolt arról is, hogy utasítására csütörtökön megkezdődik annak a szoftvernek a 3-6 hónapig tartó tesztelése, amely képes arra, hogy "kezelje" a bankok épületeinek alaprajzát, a tereptérképét, és így segítse, hogy egy esetleges támadás idején ne a helyszínen kelljen tájékozódniuk a rendőröknek, hanem már az adatok birtokában, gyorsan tudjanak reagálni. A rendszer képes arra, hogy reálidőben közvetítse a bankfiók kamerájának felvételét egy esetleges támadás esetén a rendőrséghez.

A főkapitány szerint az egyeztetésen felvetődött a banki biztonsági emberek és az alkalmazottak képzésének, szűrésének szükségessége is, mivel néhány bankrablás esetében bennfentes információkkal rendelkeztek az elkövetők.

Elmondta: célszerű lenne jobban elterjeszteni a zsákmány önmegsemmisítését lehetővé tevő berendezések használatát, mert az ilyen berendezések alkalmazása esetében "céltalanná válik az egész kockázatvállalás".

Jakab Péter, a Magyar Bankszövetség bankbiztonsági munkacsoportjának a vezetője egy kérdésre válaszolva elmondta: ugyan a móri bankrablás után készült egy kormányrendelet-tervezet, amely a bankok biztonságával foglalkozott, de azt nem fogadták el. Ettől függetlenül a pénzintézetek önkéntesen betartják a kormányrendelet-tervezetben megfogalmazott, biztonságot fokozó előírásokat - mondta. A főkapitány megjegyezte, fontos lenne ennek a kormányrendelet-tervezetnek az ismételt beterjesztése.

Schiffer Péter, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) főigazgató-helyettese is szükségesnek tartotta a minden szolgáltatóra nézve kötelező biztonsági standardok kidolgozását, amelyek betartását a felügyelet számon kérhetné.

Bencze József a bűnügyi statisztikai adatokról szólva elmondta: 1997-ben robbanásszerűen megnőtt a pénzintézetek sérelmére elkövetett bűncselekmények száma, amíg ugyanis 1996-ban 38 ilyen eset volt, addig 1997-ben már 124.

Az év első hónapjában 12 fegyveres rablást követtek el, 2008-ban összesen 22-t. Leginkább Budapest, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén és Komárom-Esztergom megye pénzintézeteit rabolták ki. A bankrablások 50-60 százalékát derítette fel a rendőrség az elmúlt öt év átlagában.
A főkapitány beszámolt arról is, hogy a jövő héttől részletes szakmai egyeztetéseket folytatnak a Magyar Bankszövetséggel, és konkrét javaslatokat dolgoznak ki, amelyek kockázatossá teszik a bankrablásokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását