2024. május 21. - Konstantin

A szülés utáni depresszió

A várandós nőt a szülés megterhelésére felkészítő hormon szintjének változása adhat választ arra, melyik nőnél alakul ki szülés utáni depresszió - közölték hétfőn amerikai kutatók.
2009. február 3. kedd 14:35 - Hírextra
Tanulmányukban száz nőt vizsgáltak a Kaliforniai Egyetem kutatói. Megállapították, hogy a szülés utáni depresszióban szenvedő 16 kismama közül 12 vérében magas volt annak a hormonnak a szintje, amely a terhesség középidejében kering a méhlepényben.

A kortikotropin-kibocsátó hormont (CRH) az agyban a hipotalamusz termeli, ez a szervezet vészhelyzetre, stresszre reagáló anyaga, ez indítja el a "küzdj vagy menekülj" választ. A terhes nőknél a placenta százszor nagyobb mennyiségben bocsát ki CRH-t, mint amennyit a hipotalamusz más körülmények közt termel. Ez a hormon készíti fel a várandós nő testét a szüléssel járó stresszre.

A szülés után azonban ennek a hormonnak a szintje is jelentősen visszaesik, ezáltal megvonásos tüneteket okoz az endokrin rendszerben - mondta Ilona Yim, a kutatás résztvevője.

A CRH egy sor más hormon termelődését is elindítja és növeli, például a kortizol stresszhormonét. A hibásan működő endokrin rendszer által termelt stresszhormonok mentális rendellenességeket, így depressziót is kiválthatnak. "Az öngyilkosok agyában megemelkedett szintet találni ezekből a stresszhormonokból" - tette hozzá Yim. A szülés utáni depresszió azokat sújtja, akiknél a legnagyobb változás áll be a CRH szintjében. Azok a nők vannak a leginkább kitéve veszélynek, akiknél a 25. terhességi hét után magas a kortikotropin-kibocsátó hormon szintje.

A szülés utáni depresszió minden ötödik nőt érint, korábbi depressziós epizód, a szociális támogatás hiánya, az alacsony önértékelés és a stresszel telt terhességi időszak is növeli kialakulásának kockázatát az Archives of General Psychiatry című szaklapban megjelent tanulmány szerint.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását