2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Reszkethetnek a gyorshajtók

Jaj a gyorshajtóknak, a szabálytalanul előzőknek és általában az arrogáns vezetőknek, a tilos jelzésnél gázt adóknak, s legfőképp az alkohol hatása alatt száguldozóknak Németországban.
2009. február 2. hétfő 11:25 - Hírextra
A törvény szerint ugyanis február 1-től a közlekedési rendszabályok megszegése esetén kiszabható büntetések olyan mértékű szigorítása lépett életbe, amelyhez foghatóra még nem volt példa a német közlekedés történetében. Wolfgang Tiefensee illetékes miniszter szerint mindennek épp itt volt az ideje. Egyrészt mert az elmúlt időszakban jelentős mértékben megemelkedett a közlekedési szabálysértések, illetve az ebből fakadó balesetek száma, másrészt pedig azért, mert - mint a hatóságok érveltek - az eddigi felettébb enyhe büntetésekkel Németország a szabálysértők paradicsomának számított.

Mindezzel párhuzamosan hétfőtől - azaz a szigorítások utáni első munkanaptól - Berlinben és az ország más városaiban megnövekedett a közúti ellenőrzések száma, a büntetés nagysága pedig a legtöbb szabálysértés esetében a korábbinak kétszeresére emelkedett. Így például annak, akit alkoholfogyasztáson kapnak rajta, a szonda által kimutatott mennyiségtől függően 500, 1000 vagy 1500 eurót kell fizetnie, a sebességtúllépésért - a száguldás mértékétől függően - 70-től 600 euróig terjedő pénzbüntetés jár, a piros lámpát, azaz a tilos jelzést figyelmen kívül hagyóknak pedig maximum 400 euróval kell vezekelniük.

Mindez csak néhány példa az új katalógusból, amelytől a hatóságok a garázda vezetők megszelídülését, illetve a szabálysértések, valamint a balesetek számának csökkenését remélik. Természetesen a pénz nem minden, a szabálysértéseket elkövetőknek ugyanis nem csupán fizetniük kell, de marad az eddigi büntetőpont-levonási rendszer, továbbá legsúlyosabb esetekben a jogosítvány bevonása.

Szakértők szerint a közlekedési szabálysértések elkövetése esetén kiszabható büntetések tekintetében Németország mostanáig az egyik legkevésbé szigorú európai uniós tagállamnak számított. Ezek az idők azonban mostantól elmúltak, úgyhogy Németországban sem éri meg ittasan, túl gyorsan és a pirostól vérszemet kapva száguldani.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását