2024. május 13. - Szervác, Imola

Hűtlen kezelés?

Ártatlannak vallotta magát Farkas Imre, az egykori Zalahús elnök-vezérigazgatója és többségi tulajdonosa az ellene hétfőn 246 rendbeli csalás, valamint hűtlen kezelés és csődbűntett vádjával indult zalaegerszegi perben.
2009. február 2. hétfő 12:49 - Hírextra
A most 75 éves egykori cégtulajdonos - akit 2004-ben Zalaegerszeg díszpolgári címével tüntettek ki - a vád szerint 2003-tól tisztában volt azzal, hogy a Zalahús működőképessége és fizetőképessége veszélyben van. Üzleti partnereit azonban erről nem tájékoztatta, a cég vagyonát pedig saját és fia tulajdonában álló társaságokhoz mentette ki. A 2005-ben csődbe ment húsipari céggel szemben 3,1 milliárd forint volt a hitelezők igénye, a vagyona azonban ekkorra csak mintegy 1,2 milliárdra csökkent.

A vádirat szerint Farkas Imre a Zalahúsnak 93,5 millió forintos kárt okozott azzal, hogy a saját és fia tulajdonában álló egyik céggel szembeni követelését nem érvényesítette. Egy másik saját tulajdonú társaságuk révén 136 millió forintos kárt okoztak a húsipari cégnek, miután a kft.-jük lízingelte a szállító járműveket, és azokat csaknem kétszer annyiért adták bérbe a Zalahúsnak.

Az ügyész ismertetése szerint 246 hitelezőnek okozott kárt azzal, hogy 2003-tól nem tájékoztatta őket a pénzügyi gondokról. Az egyenként néhány tízezertől több tízmillió forintig terjedő tartozás összesen meghaladta a hárommilliárd forintot, miközben több tízmillió forint értékű vagyontárgy került át a Zalahústól Farkas Imre családi tulajdonú cégeinek birtokába. Egyebek mellett egy eredetileg 19 millió forintért vásárolt személyautó, egy hétvégi ház és közel 20 millió forintos biztosítási kötvény, amelyek részben egy 30 millió forintos tagi kölcsönt ellentételeztek.

2005-ben végül úgy adta el 69 százalékos részvényhányadát, hogy a vevő kötelezettséget vállalt még egy évig a működtetésre, rövid időn belül mégis felszámolási eljárás indult a cég ellen.
Farkas Imre a bírósági kihallgatás során az egykor 1700 dolgozót foglalkoztató társaság utolsó éveiben tapasztalt nehézségeit a külső piaci körülmények romlásával indokolta, az áruházláncok hátrányos árpolitikájára és a külföldről érkezett olcsó árukra utalva. Elfogultnak tartotta a nyomozást, és értetlenségének adott hangot, hogy miért egyedül ő a vádlottja ennek az ügynek. Béreket, közszolgáltatási díjakat végig fizettek, hitelt törlesztettek, beszállítóiknak pedig még 2005-ben is utaltak - közölte.

A Zala Megyei Bíróság csak februárra 14 tárgyalási napot tűzött ki ebben a perben, amelynek iratanyaga több mint 30 kötet, vagyis több ezer oldal. Az ügyész 120-nál is több tanú meghallgatását indítványozta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását