2024. május 8. - Mihály

Egyre többen rabolnának bankot

Minél több a sikeres bankrablás, annál többen próbálkoznak pénzintézetek elleni bűncselekményekkel; nemcsak a rendőrség, hanem a bankok érdeke is, hogy a bankfiókokat biztonságosabbá tegyék - nyilatkozták szakértők hétfőn az MTI-nek az elmúlt hetekben meg
2009. február 2. hétfő 18:10 - Hírextra
Kó József szociológus, az Országos Kriminológiai Intézet munkatársa elmondta: a sikeres rablások után mindig megnő a "kedv" hasonló bűncselekmények elkövetésére. Példaként említette, hogy a "Viszkis rabló" néven elhíresült Ambrus Attila rablássorozatakor is megugrott a bankrablások száma.

A szociológus hozzátette, hogy minél fejlettebb egy ország gazdasága, annál több a vagyon elleni bűncselekmények és annál kevesebb az erőszakos bűntettek száma. Mint mondta, míg Albániában az erőszakos bűncselekmények, addig Franciaországban a vagyon elleni bűncselekmények aránya közelíti meg a kilencven százalékot.

Münnich Iván pszichológus, az Országos Kriminológiai Intézet (OKRI) főmunkatársa az MTI megkeresésére elmondta, hogy ezek a bűncselekmények egyelőre nem hozhatók közvetlen összefüggésbe a gazdasági válsággal, mert a bankrablás is egy "szakma", amit "antiszociális" személyek követnek el. Ugyanakkor nem zárható ki, hogy a válság miatt később az erőszakos, támadó jellegű bűncselekmények meg fognak szaporodni - hangsúlyozta.

Németh Ágnes, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) bűnmegelőzési osztályvezetője azt mondta: nagyon kevés lehetősége van a rendőrségnek az ilyen esetek megelőzésére, mert a potenciális elkövetői kör nagyon nehezen behatárolható.

A pénzintézetek, illetve biztonsági cégek vezetőivel egyeztetnek arról: hogyan lehet a bankfiókokat biztonságosabbá tenni. "Ez nemcsak a rendőrség, de a bankok érdeke is" - hangsúlyozta, hozzátéve: a rendőrség egyedül nem képes eredményt elérni.

A rablások indítéka minden esetben a pénzszerzés, a kisebb bankokat, postákat jellemzően a napi megélhetési gondok miatt rabolják ki. Az is előfordul, hogy bűnözői csoportok "állnak rá" a kicsi, könnyen kirabolható célpontokra - tette hozzá Németh Ágnes.

Az elmúlt napokban, hetekben több rablás volt pénzintézetek, postahivatalok ellen. Hétfőn - feltehetőleg fegyverrel - kiraboltak egy lottózót a főváros XIV. kerületében, a Bosnyák téren, majd Nyíregyházán fosztott ki egy pénzintézetet egy pisztolyos férfi. Szintén hétfőn - feltehetőleg fegyverrel - rablást kíséreltek meg egy zuglói, Kerepesi úti bankban is, a biztonsági őr azonban ott közbelépett, így a férfi végül pénz nélkül menekült el.

Január 28-án a Váci úton, egy bevásárlóközpontban fosztottak ki egy bankfiókot, s ugyanaznap egy pénzszállítót is kiraboltak. Néhány nappal korábban két XI. kerületi pénzintézetet raboltak ki. Január 13-án, egy óbudai bank kifosztásakor a rabló túszt ejtett, akit később elengedett, majd a tettesnek sikerült egérutat nyernie. Decemberben egy újbudai és egy ferencvárosi pénzintézetet raboltak ki, az elkövetők feltehetőleg ott is fegyverrel fenyegették meg a banki dolgozókat.

Az Országos Rendőr-főkapitányság által az MTI-hez hétfőn eljuttatott összegzés szerint 2004 és 2008 között összesen 244 ismertté vált, pénzintézet sérelmére elkövetett rablás történt az országban. A legtöbb ilyen jellegű rablás 2004-ben volt, akkor 83 alkalommal fosztottak ki bankot.

Tavaly - amikor a legkevesebb rablás történt - összesen 22 intézetet raboltak ki. A legtöbb bűncselekményt Budapesten követték el (78), a legkevesebbet pedig Hajdú-Bihar és Nógrád megyében (3).
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását