2024. április 26. - Ervin

Danny Boyle kapta a rendezői trófeát

Danny Boyle a hét végén az amerikai rendezőktől is megkapta a legjobb rendező díját Gettómilliomos című filmjéért, s ezzel megnyílt az útja az Oscar-díj felé.
2009. február 2. hétfő 16:50 - Hírextra
Eddig mindössze hatszor fordult elő az Amerikai Rendezők Céhének (DGA) 60 éves történetében, hogy nem az a rendező kapta az Amerikai Filmakadémia díját, akit a DGA abban az évben a legjobbnak tartott.

A brit Boyle a céh szombati, 61. díjátadóján olyan neves ellenfeleket utasított maga mögé, mint David Fincher (Benjamin Button különös élete), Ron Howard (Frost/Nixon), Christopher Nolan (A sötét lovag) és Gus Van Sant (Milk).

"Ha én ide jutottam, önök is megtehetik" - mondta a díjazott rövid köszönőbeszédében. "Álmodjanak jót, álmodjanak kitartóan" - tanácsolta a kollégáknak.

Boyle, aki a tavalyi díjazottaktól, a Coen testvérektől (Nem vénnek való vidék) vette át az elismerést, műsoron kívül azzal tréfálkozott, hogy "tőlük lopta az egész karrierjét" - idézte fel a BBC vasárnapi jelentése.

A Gettómilliomos (Slumdog Millionaire) egy mumbai nyomornegyedből kitörő fiatalemberről szól. A film korábban meggyőzte a hollywoodi külföldi kritikusokat, s többek között elnyerte tőlük a legjobb film és legjobb rendező Arany Glóbusz-díját. A filmben szereplők együttesen az amerikai film- és tévészínészek (SAG) díját is megkapták januárban. A produkciót a minap összesen tíz Oscar-díjra jelölték.

A DGA elismerése épp jókor jött, mivel a film komoly nemzetközi sikerei ellenére Indiában egyesekben ellenérzést váltott ki a mumbai nyomornegyed és lakóinak ábrázolása.

A múlt héten a rendező és stábja közleményben cáfolta egy brit lap értesülését, hogy ne honorálták volna megfelelő módon a helyi szereplőket.

A Variety közben már arról számolt be, hogy a Gettómilliomos főszereplője, az indiai Dev Patel szerepet kapott M. Night Shyamalan The Last Airbender című filmjében, amelynek forgatása márciusban kezdődik.

A díjszezon másik nagy favoritja, a Libanoni keringő sem távozott üres kézzel szombaton a Los Angeles-i Century Plazában megrendezett ceremóniáról. Ari Folman izraeli rendező a dokumentumfilm-rendezői kategória győztese lett háborús animációjával.
A DGA televíziós kategóriákban is osztott díjakat.

Az est résztvevői álló ovációval fogadták Roger Ebert nagy tekintélyű veterán filmkritikus kitüntetését, akit a rendezők céhe örökös tiszteletbeli tagjává választott. A kritikust Steven Spielberg, Patty Jenkins, Clint Eastwood, Martin Scorsese és Oliver Stone méltatta rögzített üzenetekben - írta a Variety című szaklap.

A Chicago Sun-Times filmes szakírója, aki - mint Michael Apted, a DGA elnöke elmondta - pajzsmirigyrák következtében elveszette beszédképességét, közleményében melegen üdvözölte a testületet:

"A mozgófilm a művészetnek az a formája, amit mind közül a legjobban szeretek. Az a szimfónia, és önök a karmesterek."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását