2024. május 5. - Györgyi

Fantasztikus jövő: robotruhák és sétáló ital automaták

Fémből összekovácsolt, értelemmel megáldott, az emberek által megteremtett gépezetek. Japánban előszeretettel alkalmazzák őket, hogy az emberek munkáját megkönnyíthessék vele, a robotok egyre inkább az emberi élet szerves részévé válnak.
2009. február 1. vasárnap 18:29 - Kővári Adrienn
A föld tudósai előszeretettel kísérleteznek az tökéletes ember megalkotásával, a robottal. Egyre több helyen alkalmazzák az apróbb gépeket, amik, ha még átvenni nem is veszik át az emberek munkáját, segítenek nekik. Megpróbálnak minél több munkát elvégeztetni velük, hogy ezzel megkönnyíthessék a munkamenetét, mivel ezek a gépek biztonságosan képesek elvégezni az amúgy veszélyes munkákat.

A napokban, Japán tokiói egyetemén a kutatók kifejlesztettek egy olyan robotruhát, ami segít a nehéz mezőgazdasági munkában. A kifejlesztett robotruha az ember segítségére válhat minden nehéz fizikai munka esetén, így hamarabb és könnyebben végez a munkával.

Nem csak ilyen téren gondolkoznak a tervezők. A robotokat szeretnék a háztartásba is bevinni, hogy a hétköznapi életünket is egyszerűsíthessük velük. Szintén japán tudósok próbálnak kifejleszteni egy olyan gépet, ami összeszedi a mosnivalót, az eldobott ruhadarabokat a lakásban, és képes lenne a bútorokat is arrébb tologatni, hogy ebben segítsen a háziasszonyoknak a takarításban.

A mozgássérültekre is gondolnak a fejlesztők, számukra pár hónapja létrehoztak egy olyan speciális robotruhát, amit képesek a gondolataikkal irányítani, így a beépített motorokkal képesek segíteni a betegeket a mozgásban.

Ha Tokió utcáin sétál az ember, ne lepődjön meg a különféle mászkáló gépezetektől. Létezik egy piros kólás automata, ami lábakkal rendelkezik, s fel-alá járkál az utcákon, s üdítővel kínálja a járókelőket.

A robotok az emberek helyett elvégzik a munkát

Japánban előszeretettel alkalmaznak robotokat a munkában. Vannak olyan gépezetek, amik sokkal olcsóbbak, akár 5 millió jennel is kevesebbe kerülhetnek, mint az emberi munkaerő. Emellett nincsenek extra igényeik sem, mint például a légkondi. Képesek éjjel is dolgozni, és sokkal tovább bírnak egyhuzamban munkát végezni, mint az emberek. Közgazdászok úgy tartják, hogy japán azért jár élen a robottechnológiában, mert egy öregedő társadalomról van szó. Ezekkel a gépekkel próbálják meg a hiányzó munkaerőt pótolni, a takarító robotokat már előszeretettel alkalmazza 1-2 cég.

Tokió, Akihabara negyede hemzseg a legújabb csúcstechnológiától, ott mindent meg lehet találni, amit az ember szeretne. A legújabb mobil telefonoktól kezdve, akár a robotokig mindent. Magyarok, akik jártak kinn mesélték, hogy ami már 1-2 hónapja piacon lévő termék, azt sokszor 50-70%-kal olcsóbban is be lehet szerezni, ugyanis azok már kifutó szériának számítanak. Így fordulhat az is elő, hogy a robotkutyákat akár 20 ezer forint alatt is meg lehet vásárolni.

A robotok általában negatív hősként szerepelnek a sci-fi könyvekben, filmekben. Ők azok, akik mindig az emberiség ellen törnek, és megpróbálnak leigázni minket. A negatív felhang az emberi mivoltuknak köszönhető, hiszen a tudósok azért tökéletesítgetik őket, hogy minél inkább megkönnyíthessék a mi életünket. Az ilyen irodalmi művekben párhuzamot vonnak az emberek és a gépek között, amik könnyen fölénk kerekednek a robot mivoltuk miatt.

A fejlett országokban már előszeretettel alkalmazzák ezeket a gépezeteket, hogy a segítségükkel megkönnyíthessék az emberek munkáját. Léteznek már robotruhák, takarítógépek, és sétáló üdítő automaták. Ezek a gépek már képesek az emberek munkáját is átvenni, a be nem töltött állásokat könnyen, rövid idő alatt elvégezni, így az embereknek hamarosan már semmit sem kell csinálniuk, csak a lábukat lógatniuk, s nézni, ahogy a robotok helyettük dolgoznak.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását