2024. május 10. - Ármin, Pálma

Elhunyt Márta Ferenc

81 éves korában csütörtökön elhunyt Márta Ferenc Állami-díjas vegyész, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, Az MTA egykori főtitkára, majd alelnöke, az MTA Kémiai Kutatóközpont (korábban MTA Központi Kémiai Kutatóintézet) nyugalmazott főigazgatója, a szegedi József Attila Tudományegyetem volt rektora.
2010. február 25. csütörtök 19:20 - HírExtra
Az MTA közleménye szerint "tudósként termikus és fotokémiai elemi reakciók kinetikájának vizsgálata területén ért el nemzetközileg elismert eredményeket. Tudománypolitikusként is számos poszton dolgozott. Temetéséről később intézkednek".

Márta Ferenc tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen végezte, majd az egyetem tanársegéde, adjunktusa, docense, professzora lett. 1962-1975 között általános és fizikai kémiai tanszékének tanszékvezető tanára, 1967-73-ban rektora.

1970-ben választotta a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjává, 1976-tól pedig az MTA rendes tagja. Márta Ferenc 1975-80 között az MTA főtitkára volt, majd 1985-90 között az Akadémia alelnökének tisztségét töltötte be. 1980-tól az MTA Központi Kémiai Kutatóintézetének főigazgatója.

Márta Ferenc munkásságát 1969-ben Akadémiai Díjjal, 1985-ben Állami Díjjal ismerték el. 1989-ben a Magyar Népköztársaság Érdemrendjét vehette át.

2007-ben a több évtizedes, az ország határain túl is elismert tudományos kutatói, oktatói és tudományszervezői tevékenysége elismeréseként a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével tüntették ki Márta Ferencet.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását