2024. május 24. - Eszter, Eliza

Teltházas magyar kultúra

Teltházas előadásokon szerepeltek magyar előadóművészek a héten a New York-i Carnegie Hallban: közönségsikert aratott kedden Roby Lakatos cigány hegedűművész és zenekara, csütörtökön pedig Eötvös Péter zeneszerző-karmester-zongorista.
2009. január 30. péntek 10:40 - Hírextra
Az Extremely Hungary, Csordultig magyar című magyar kulturális évad New York-i része a Budapesti Fesztiválzenekarnak a cigány zene témája köré épülő nagy sikerű koncertjével szombaton nyílt meg. A koncert a Carnegie Hall Stern Auditóriumát megtöltő mintegy 2800 fős közönség rajongását váltotta ki: az álló ovációval fogadott előadás után az együttest többször visszatapsolták.

A Carnegie tájékoztatója szerint a roma szellemiséget folytatva lépett fel zenésztársaival Roby Lakatos, aki virtuóz előadóművész és rendkívüli sokoldalúságával is kitűnik. Ritka tehetsége szétfeszíti a kategóriákat, "az ördög hegedűse", épp olyan mesterien szólaltatja meg a klasszikusokat, amilyen kivételes jazz improvizátor és komponista. Mint Polgár Viktor főkonzul az MTI-nek beszámolt róla, koncertje óriási siker volt, a közönség szűnni nem akaró vastapssal jutalmazta az előadást a Stern-teremben.

Eötvös Péter csütörtöki szerzői estjén a Zankel-teremben elhangzott szerzemények közül négy - az Octet plus, az Encore, a Psy fuvolára, csellóra és zongorára, valamint a Dervistánc - amerikai premier volt. A zeneszerző a Tony Kushner színműve alapján írt Angyalok Amerikában című operájával vált híressé a tengerentúlon.

A tíz hónapos magyar kulturális évad - amely a kortárs magyar művészetet, illetve annak az amerikai kultúrára tett hatását törekszik bemutatni - a Magyar ünnep című kéthetes koncertsorozattal kezdődik a Carnegie Hallban. A magyar zene ünnepén január 24. és február 14. között magyar zeneszerzők és előadóművészek szerepelnek a rangos manhattani központban nagy ívű műsorral. A magyar ünnep középpontjában három zeneszerző áll: a három éve elhunyt Ligeti György, a New Yorkban első ízben fellépő Kurtág György, valamint Eötvös Péter.

A 2009 novemberéig tartó évadban több száz magyar művész több mint 120 eseményen mutatkozik be New York és Washington legrangosabb intézményeiben, egyebek között a New York-i Carnegie Hallban, a Lincoln Centerben, illetve a washingtoni Kongresszusi Könyvtárban és Kennedy Centerben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását