2024. május 3. - Tímea, Irma

Kusturica a tömeggyilkost élteti

Emir Kusturica ismét fölrázta Európát és a Balkánt, de nem remekmívű filmmel, hanem egy Radovan Karadzicot, a háborús bűnökkel vádolt boszniai szerb vezért dicsőítő új dallal, amelyet Münchenben adott elő a Tilos a dohányzás nevű popzenekarával.
2009. január 30. péntek 16:38 - Hírextra
Emir Kusturica, a Macskajaj, az Élet egy csoda című filmek rendezője, aki a Cannes-i Filmfesztiválon kétszer nyerte el az Arany Pálmát, most meglehetősen vulgáris nótájával vette védelmébe a hágai Nemzetközi Törvényszék előtt álló Radovan Karadzicot.

A szerző Johnny Cash Wanted Man (A körözött férfi) című dalát dolgozta át, s ennek refrénje: "Ko ne voli Dabic Rasu, popusio karu nasu!" (Aki nem szereti Dabic Rasot +Karadzic álneve, ezzel bujkált évtizedig+, bekaphatja!) - idézte a belgrádi Kurir a szöveget.

A nótával hatalmas felháborodást keltett Bajorországban, azonnal felemelte szavát Kusturica ellen a német Fenyegetett Népek Társasága, s fölháborodottan írt róla a horvát és a bosnyák média.
A zágrábi lapok emlékeztettek arra, hogy Kusturica muzulmánnak született Szarajevóban, de átkeresztelkedett pravoszlávnak, fölvette a szerb Nemanja nevet és már jóideje nagyszerbnek titulálja magát.

Másrészről a bebörtönzött boszniai szerb vezető testvére, Luka Karadzic nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy a kiváló művész veszi védelmébe Radovánt. Kusturica tudatában van származásának és gyökereinek. Amikor a muzulmánok és a horvátok támadják, ezzel csak növelik a sokoldalú művész ázsióját - hangoztatta Luka Karadzic a Kurirnak.

Kusturica egy nyilatkozatában azt vallotta, hogy apja ateista volt, de mindig is szerbnek tartotta magát. 250 évig ugyan muzulmánok voltak, de csak azért, hogy túléljék a török uralmat - tette hozzá.

Momo Kapor, a Magyarországon is ismert A lemezlovas című hangjáték szerzője, ugyancsak szarajevói születésű, Belgrádban élő festő, író sem tudta leplezni elégedettségét Kusturica legújabb performansza kapcsán.

"Újra megmutatta, hogy nagy ember, nem fél semmitől. Amikor az egész világ Karadzic ellen van, neki sikerül megszólalnia mellette a nép nevében egy látszólag jelentéktelen dalocskával, amelyben megvan a szerb makacsság, a dac és a rejtett büszkeség" - hangsúlyozta a Kurirnak az író. Momo Kapor tagja a Radovan Karadzic Igazságát Védő Bizottságnak.

Bosznia-Hercegovinában 1992 és 1995 között folyó háború végén, 1995 júliusában Kelet-Boszniában, Srebrenicában 8 ezer muzulmánt gyilkoltak meg szerb katonák. Erről tanúskodnak a föltárt tömegsírok
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását