2024. március 29. - Auguszta

Adórendezés, vagy súlyos megszorítás?

A Fidesz súlyos megszorító csomagnak tartja a miniszterelnök által bejelentett lépéseket, és bízik abban, hogy a szocialista frakció nem fogja majd megszavazni ezeket - mondta Navracsics Tibor, az ellenzéki párt frakcióvezetője pénteki sajtótájékoztatóján
2009. január 30. péntek 13:00 - Hírextra
Ez nem ezermilliárd forintos adóátrendezés, hanem súlyos megszorító csomag - hangsúlyozta Navracsics Tibor.Mint mondta, az áfa-emelés a szegényeket sújtja majd, és az ingatlanadó bevezetése is súlyos szociális következményekkel járna, hiszen sokaknak egyetlen vagyona a háza vagy a lakása. Ráadásul azok, akik ingatlanukat devizahitelből vették meg, azok kétszeresen is sújtva lesznek: nemcsak az adó, hanem a törlesztőrészletek emelkedése miatt is.

Navracsics Tibor úgy vélte: "borítékolható", hogy a családi pótlék bruttósítása a terhek növekedésével jár majd, ugyanakkor a miniszterelnök legutóbbi nyilatkozatából az is kiderül, hogy nem járna mindenkinek alanyi jogon a juttatás.

A Fidesz frakcióvezetője hangsúlyozta: abban bíznak, hogy a szocialista frakció nem fogja megszavazni ezeket a megszorító intézkedéseket. Felidézte, hogy Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője 2005-ben még azt mondta, "törjön le a keze", ha megszavaz olyan intézkedést, amely befagyasztja a mindenkinek és a szegényebbeknek járó támogatásokat. "Abban bízunk, hogy Lendvai Ildikó még mindig tartja ezt az ígéretét, és frakcióvezetőként az MSZP-frakcióval is betartatja majd" - tette hozzá.

A miniszterelnök adócsökkentő javaslatairól szólva Navracsics Tibor azt mondta, nem tudják, milyen személyijövedelemadó-csökkentést tervez a kormány, de szerintük az adóterhelés nem csökken majd a bejelentett lépések következtében.

A fideszes politikus szerint Gyurcsány Ferencnek a csütörtöki rendkívüli ülésen mondott beszéde nem nyugtatta meg a piacokat, és semmilyen elmozdulást nem hozott a válságkezelésben, a forint továbbra is mélyponton van, és újabb 900 embert bocsátottak el munkahelyéről.
Mint mondta, cselekvőképes kormányra van szükség, amely bizalmat ébreszt a befektetőkben és az emberekben, és el tudja hitetni, hogy képes kezelni a válságot, egy kisebbségi, hitelét vesztett kormány erre azonban képtelen.

Arra a kérdésre, hogy a Fidesz által csütörtökön javasolt 1200-1300 milliárd forintos adócsökkentésnek mi lenne a fedezete, Navracsics Tibor felhívta a figyelmet arra, hogy például a korrupció miatt szétfolyó közpénzeket 200 milliárd forintra becsüli a Transparency International, s arra is, hogy a Világbank szerint a bürokratikus eljárások egyszerűsítésével három év alatt 2 százalékos gazdasági növekedés, vagyis összesen 300 milliárd forint érhető el.

Emellett - folytatta - Gyurcsány Ferenc hiteltelensége miatt 400 milliárd forintos plusz kiadás spórolható meg hiteleken, valamint meg lehetne szüntetni a kormányzati szféra háttérintézményeiben meglévő pazarlást is. A Fidesz javasolja az uniós források átcsoportosítását is, hogy a magyar kis- és közepes vállalkozások a pénzekből 30 százalékban részesüljenek.

Az önkormányzati rendszer átalakítására vonatkozó kérdésre a frakcióvezető elmondta, hogy Kósa Lajos és Tarlós István kidolgozott egy önkormányzati reformtervezetet, amelyben négy szabályozási lehetőséget vázoltak fel, így ha a komolyan gondolja a kormány a reformokat, akkor el kell kezdeni tárgyalni erről.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását