2024. április 28. - Valéria

Internálótábor helyén városközpont

Elkészült Kistarcsa városközpontjának fejlesztési terve, amely szerint a hajdani internálótábor helyén épülne fel az új centrum, ezért az önkormányzat az állami tulajdonban lévő terület átadását kérve levélben fordult az illetékes tárcához - közölte a Pes
2009. január 30. péntek 12:49 - Hírextra
Tóth Szabolcs elmondta, hogy az agglomerációban fekvő város folyamatosan gyarapodik, és arculatának kialakításához szükség lenne a központban lévő, a vészterhes történelmi korszakot idéző egykori lágerre. Az egyhektáros területen álló, utoljára a Belügyminisztérium (BM) által használt hét épület évek óta üresen áll, állaga romlik, őrzése pedig milliókba kerül. Az önkormányzat tulajdonába került egykori fogdaépület viszont ma már egészségházként szolgálja a közösséget - tette hozzá.

Az elképzelés szerint - amennyiben a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. átadja a hozzávetőleg 200 millió forintra becsült ingatlant az önkormányzatnak - ezen a helyen lenne a főtér és óvoda, bölcsőde is létesülhetne itt.

Tóth Szabolcs utalt arra: ezekre az intézményekre azért is szükség van, mert sok fiatal család költözik a ma már 12 ezer lelkes városba és így sok az újszülött is. Az egyik épületben a helyi rendőrőrs kapna helyet, egy másikban közösségi ház működne, a harmadikban pedig egy, az internáló tábor történetét bemutató múzeum rendezkedhetne be, amely az idegenforgalom fellendítését serkentheti - mondta.

Szilárdi László, a helyi művelődési ház vezetőjének tájékoztatása szerint a leendő múzeumhoz már gazdag anyagot, dokumentációkat, fotókat, relikviákat gyűjtöttek össze. Ezekből megtudható például, hogy a sok ezer ember szenvedésének, gyötrelmeinek színtere eredetileg, a múlt század elején az egykori Vas- és Vagon Gyár lakótelepe volt, később az 1919-es vörös terror, majd a fehér terror üldözötteit zárták be ide - fogalmazott.

Hozzátette: a második világháború idején elhurcolt zsidókat, munkaszolgálatosokat tartottak itt méltatlan körülmények között, majd a Rákosi-rendszer ellenségei sínylődtek a szögesdrót mögött. A legutóbb a BM idegenrendészete menekülttábort működtetett Kistarcsán.

Az igazgató felhívta a figyelmet arra: az évtizedek során olyan hírességek voltak hosszabb-rövidebb ideig a láger foglyai, mint Faludy György, Kádár János, Csurka István és Rajk László. A dokumentumok között videofelvételek is fellelhetők, amelyeken a fogságban tartottak és az egykori foglárok is visszaemlékeznek a sok történelmi tanulságot hordozó időkre - közölte Szilárdi László.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását