2024. június 13. - Antal, Anett

A vasárnap legyen tényleges pihenőnek

A vasárnapi munkavégzést csak kivételesen, indokolt mértékben és esetekben, szűken értelmezve lehet elrendelni - ezt tartalmazza a munka törvénykönyvének módosítása, amelyet öt KDNP-s képviselő ezen a héten nyújtott be az Országgyűlésnek.
2009. január 30. péntek 12:00 - Hírextra
Az új szabályozásban kimondanák azt is: a vasárnap rendes munkaidőben történő munkavégzés esetén a munkavállalót rendes munkabérén felül ötven százalékos bérpótlék, vasárnapi pótlék illeti meg .

A többek között Semjén Zsolt és Harrach Péter által jegyzett indítvány azt kezdeményezi, hogy helyezzék hatályon kívül a munka törvénykönyvének azt a jelenlegi szabályát, amely munkaidőkeretben történő foglalkoztatás esetén a heti pihenőnapok összevonásával is lehetővé teszi a vasárnap rendes munkaidőben történő munkavégzést.

Az indoklás szerint a heti pihenőnapok összevonásával vasárnap is elrendelhető munkavégzés lehetőségével a jogszabály jelenleg olyan széleskörű felhatalmazást ad a jogalkalmazóknak, amely már gyakorlatilag megszünteti a vasárnapi munkavégzés kivételes jellegét, a vasárnapnak, mint heti pihenőidőnek fő szabályát, és egyúttal sérti a munkavállalóknak az egységes heti pihenőnap biztosításához való alkotmányos jogát is.

Az ellenzéki párt szerint a munkaszüneti napok esetében pontosan behatárolhatóak azok a szolgáltatások, amelyekre az ünnepnapokon is szükség van.

Vasárnap az végezhet munkát, aki a lakosság hétvégi pihenését közvetlenül szolgáló, különösen művészeti-, kulturális-, szórakozási-, vendéglátási-, sportolási igényeit kielégítő szolgáltatást nyújt, valamint az ezekkel szorosan összefüggő - előre el nem készíthető - terméket állít elő, vagy a kereskedelmi törvényben meghatározottak szerinti kereskedelmi szolgáltatást nyújt, illetve az élet-, egészség-, testi épség, továbbá a vagyontárgyak védelmét biztosítja.

Azoknak, aki vasárnap is végezhetnek munkát, havonta legalább egy vasárnapot ki kell adni pihenőnapként - javasolják a KDNP-s politikusok.

Az új szabályozásban kimondanák azt is: a vasárnap rendes munkaidőben történő munkavégzés esetén a munkavállalót rendes munkabérén felül ötven százalékos bérpótlék, vasárnapi pótlék illeti meg.
A jogszabálymódosítás 2010. január 1-től lépne hatályba.
A KDNP 2007. júniusában kezdett el a szabad vasárnap mellett kampányolni, ehhez kapcsolódóan adták ki a "Szabad vasárnap chartát", amelyhez 12 civil szervezet csatlakozott és mintegy hétezer magánszemély írta alá. Az ellenzéki párt kérte az Alkotmánybíróságtól a Munka Törvénykönyvének szerinte alkotmányellenes passzusainak hatályon kívül helyezését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását