2024. április 29. - Péter

Szégyenletes semmittevés - Előre lefutott körök

Ma délelőtt az MSZP és az SZDSZ megbuktatta a parlament feloszlatásáról - vagyis az előrehozott választásokról - szóló vita sürgősségi tárgyalását kezdeményező javaslatot, mint ahogy az tegnap le is lett játszva. De egyáltalán kinek áll érdekében egy ilye
2009. január 29. csütörtök 13:49 - Pásztor Balázs
A Parlamentben esett meg

Minden pontosan úgy történt, ahogy az meg volt írva. De mivel úgy nézett ki ez sem elég, minden párt még tegnap közölte, hogy miképp fog szavazni az parlament feloszlatásáról szóló sürgősségi tárgyalás javaslatáról. Ebből egyértelműen kiderült, hogy a Fidesz-KDNP javaslatát és annak sürgősségi faktorát az MDF támogatja, az MSZP és az SZDSZ nem, - a három független képviselő szava meg nem sokat nyom a latba - így a dolgot nem fogják megszavazni. De azért a parlamenti ülés nyitányaként mindenki lenyomta a saját gombját (furcsa mód most senki sem tévesztett) és megtörtént a nem-megszavazás, újabb felesleges percekkel gazdagítva az országgyűlés rendkívüli ülését.

Ki mint érdeke, úgy dönt


Vegyük sorra a pártokat, és nézzük meg ki mit mond az esettel kapcsolatban és hogy ennek mi állhat a hátterében.

A Fidesz - és az őt általában követő KDNP - kommunikációja nem bír kifogyni a „Gyurcsány a hibás” szlogenből, még akkor sem, ha a jónép már pártállástól függetlenül, a Family Frost dallamánál is jobban unja a szöveget. Navracsics Tibor mai beszédében sem hagyhatta ki, hogy „Gyurcsány a felelős”. Hasonló a helyzet az előrehozott választásokkal is, noha ennek semmi realitása. Hogy miért? Mert sem az MSZP, sem az SZDSZ nem érdekelt a dologban és nélkülük nem lehet parlamentet oszlatgatni. Hogy akkor miért csinálják?

Hát gyúrnak 2010-re és az EP-re. Ugyanis az ő reputációjuk csak nő, ha ezt az „alkalmatlan” kormányt le akarják rúgni a helyéről, még akkor is, ha erre - így - semmi esélyük nincs. Egy előrehozott választásokban egyébként biztosan a Fidesz győzedelmeskedne, így az esetleges csoda bekövetkezése - vagyis a feloszlatás megszavazása - mennyei mannaként érné a pártot. Az alkalom meg adott: hisz ha az EP választásokkal együtt tartanák az előrehozott választásokat, akkor így tényleg olcsóbban jönne ki, mint külön-külön.

Az MDF különösen értelmes politikát folytat az elmúlt időszakban - bár ez az állítás belső konfliktusaik megoldáskor igazságtartalmát veszti. Nekik valószínűleg nagy bukta lenne egy előrehozott választás, hisz jó eséllyel - a közvélemény-kutatások is ezt mondják - nem érnék el az ötszázalékos parlamenti küszöböt. Azonban pontosan tudják, hogy e formában nem is lesz ilyen esemény, ahogy azt is, hogy a feloszlatás támogatása növeli a párt nem túl fényes megítélését - így csatlakoztak a Fideszhez. Sőt elejtettek egy olyan mondatot is, amiért manapság politikai piros pont jár: „azt várja a Fidesztől, hogy egy ilyen kezdeményezés mellé tegyen le egy hiteles válságkezelő programot.” Mert a Fidesz nyilvános programja eddig egyetlen mondatból állt: „Radikális adócsökkentést!”.

Az ötlet annyira jól sikerült, hogy a gondolatot az MSZP is részben átvette: Lendvai Ildikó akár már a rendkívüli ülést követő első napon napirendre tűzne a Fidesz „valós programját”, jelezve hogy ők nem zárkóznak el egyetlen megoldási javaslat elöl sem. A kérdés csak az, hogy van-e ilyen a tarsolyában a legnagyobb ellenzéki pártnak? No, és a többieknek?

A szocialisták egyébként nem érdekeltek egy előrehozott választásban, hisz minden bizonnyal alulmaradnának, és átvonulnának az ellenzéknek fenntartott helyekre. Azonban abban érdekeltek, hogy a parlament ismét elutasítsa ezt a javaslatot, hisz az őket erősítené meg, mint ahogy az történt a hasonló témájú, őszi MDF-beadványkor is. Így nincsenek ellene a dolog szavazásra bocsájtásán, azonban nem sietnek el semmit - és a rendkívüli gyűlést sem ezért lett összehívatva -, ezért a sürgősségi indítványt nem szavazták meg.

Az SZDSZ hasonló helyzetben van, mint az MDF - vagyis népszerűsége a parlamenti küszöb alatt van -, de az ő választóik bármilyen, Fidesszel való összekacsintásért halálos büntetést rónának a pártra, így nem csoda hogy nem támogatták a gyorsított eljárást. Az se jönne ki jól, ha kiderülne, hogy ők nem támogatják a jelenlegi parlament feloszlatását - tehát a kormánnyal cinkosok -, így próbálják elkerülni a szavazás lehetőségét is, ezért magát a normál idejű javaslatot sem fogják támogatni.

Természetesen ezen indokokat minden párt hozzákötötte az egyéb érdekeltségeihez, elveihez, és véletlenül sem ekképp próbálták kommunikálni - pedig ez a dolog lényege. Nyilván a népszerűségnek nem csak 2010-ben, hanem a mostani EP parlamenti választásokkor is jelentős szerepe van, így az időzítés sem csak költségkímélés okán került ekkorra. De mindenesetre legyünk nyugodtak, bárki bármit is mondjon, ha csak ezt a módszert erőltetik, akkor a parlament összetételéről leghamarabb 2010-ben fogunk szavazni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását