2024. május 3. - Tímea, Irma

Sokan drukkolnak Elek Juditnak

"Nagyon egyszerűen megfogalmazva örömet érzek. Sok szeretetet és segítséget kapok azoktól az emberektől, akikkel együtt dolgozom, vagy akik drukkolnak annak, amit csinálok vagy képviselek" - mondta Elek Judit filmrendező, forgatókönyvíró annak kapcsán az
2009. január 29. csütörtök 18:20 - Hírextra
Mint arra Elek Judit rámutatott, nem hisz abban, hogy a filmszakma egységes lenne egy olyan országban, amely más területeken sem egységes. "Abban azonban biztos vagyok, hogy nagyon sokan vannak, akik velem együtt örülnek a Magyar Mozgókép Mestere elismerésnek" - fogalmazott a filmrendező, aki tavaly a Kossuth-díjat, korábban a Balázs Béla-díjat is megkapta.

Beszámolt arról, hogy következő, Visszatérés című filmjét valószínűleg nyáron forgatják és 2010-re készül el. Az alkotás egyelőre román-magyar koprodukcióban készül, és most keresnek hozzá egy harmadik partnert Írországból. Elek Judit hozzátette: reményei szerint a jövő heti berlini filmfesztiválon eljutnak a megegyezésig ebben a kérdésben.

Kitért arra, hogy akárcsak legutóbbi, A hét nyolcadik napján című, 2007-ben bemutatott filmje esetében, a Visszatérésnek is nemcsak rendezője, de producere és forgatókönyvírója is lesz. A történet alapja két novella: Mészöly Miklós Szárnyas lovak című munkája és Marguerite Duras Nyáron, este fél tizenegykor című kisregénye.

"A történet egy olyan asszonyról szól (szerepét a tervek szerint a román származású Maia Morgenstern alakítja), aki gyerekként Erdélyben élte át a holokausztot, amit munkaszolgálatos apjával élt túl családjából. A második világháború után kivándoroltak Írországba, és apja megtiltotta neki, hogy valaha is betegye a lábát szülőhazájába. Amikor azonban apja meghal, az asszony elhatározza, hogy családjával ellátogatnak Romániába, Erdélybe. Ez 1980-ban történik, a Ceausescu-diktatúra idején. Van egy párhuzamos szál is, amely a főszereplő Erdélyben maradt gyerekkori pajtásáról szól" - mesélte Elek Judit, aki maga is átélte a holokausztot a budapesti gettóban.

"A filmbeli közeg más, de az indíttatás az, hogy megpróbáljam ábrázolni, miként él tovább egy emberben az átélt holokauszt borzalma" - hangsúlyozta a rendező.

Elek Judit az Európai Filmakadémia tagja, munkáival több fesztiváldíjat nyert, többek közt Mannheimben, Montpellierben, Montrealban, Créteilben és Salernóban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását