2024. május 19. - Ivó, Milán

Bontják a falat Berlinben

Húsz esztendővel a történelmi falbontás után, 2009. november 9-én Berlinben ismét lebontják a falat, pontosabban annak hatalmas dominókból épült hasonmását, ami az egész évet átfogó jubileumi ünnepségek záróaktusa lesz, mégpedig a Brandenburgi kapu mentén
2009. január 29. csütörtök 18:10 - Hírextra
A csütörtökön ismertté vált tervek szerint diákok több mint 1000 óriásdominóból 2,5 kilométer hosszúságban felépítik ismét a "falat", hogy azután legyen mit ledönteni, azaz pontosan két évtizeddel később ismét megtörténhessen a szimbolikus falbontás.

Mindez csak ízelítő az egész évre tervezett programból, de jelzi, hogy Németország és Berlin hatalmas lelkesedéssel ünnepel. S egyáltalán nem vesztegeti az időt, a rendezvények ugyanis immár hivatalosan megkezdődtek. A hét végétől például piros színű, úgynevezett infoboxok "árasztják el" a német fővárost, s fotókkal és feliratokkal egyfajta időutazás keretében hívják fel a figyelmet a húsz évvel ezelőtti, valóban történelmi eseményekre, illetve helyszínekre. A járókelő és a turista ezek segítségével ismerkedhet, informálódhat a falbontásról, illetve az egyesülésről és az azt megelőző időkről.

A jubileumi program keretében kiállítások, irodalmi- és felolvasórendezvények, történelmi vetélkedők, tudományos konferenciák követik egymást, középpontban a fordulat megvalósulásával és annak igazi hőseivel. November 9-ig, a valódi falbontás évfordulójáig nincs megállás, sőt az időpont közeledtével a programok még impozánsabbak, még izgalmasabbak lesznek. November elejétől például az egykori Kelet-Berlin központjának számító híres Alexanderplatz egyfajta szabadtéri múzeummá változik, s az egész tér a legkülönbözőbb művészi, illetve installációs eszközök segítségével az 1989 őszi békés forradalomra emlékeztet majd. November 4-én például hatalmas transzparenseken idézik fel a 20 évvel korábbi, több százezres tüntetést.

Azután pedig a Brandenburgi kapunál következik a falbontás, azaz a dominódöntögetés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását