2024. április 23. - Béla

Molnár Csaba rangsorolt

Az energetikai szektor és a közlekedési ágazat kulcsfontosságú lehet a válságkezelés, a munkahelyteremtés szempontjából - mondta Molnár Csaba közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter csütörtökön az Országgyűlés rendkívüli ülésén. Gyenesei István ö
2009. január 29. csütörtök 13:07 - Hírextra
Molnár Csaba azt mondta, a válság nem hagyja érintetlenül a gazdaság egyetlen területét sem, érinti a termelést, a fogyasztást, a szolgáltatásokat, de a közlekedés és energetika aktív kormányzati politikával tompíthatja a negatív hatásokat.

A miniszter szerint a kormány tudatában van annak, hogy a magyar családok létbiztonsága szempontjából különösen fontos az energiahordozók ára és az ellátás biztonsága.

Az energiahordozók árával kapcsolatban hozzátette: 2009. január 1-jétől a villamos energia lakossági ára éppen hogy csak az infláció mértékével emelkedett, gázáremelés nem volt január elsejével, a távhő versenyképessége érdekében pedig a parlament tavaly elfogadta a Robin Hood-törvényt.

Molnár Csaba azt mondta, az ellátás biztonságával kapcsolatban további feladatok is vannak: fejleszteni kell az 500 millió köbméteres stratégiai tárolókapacitást, amely így év végig 1,2 milliárd köbméterre nőhet.

Hozzáfűzte: szükséges a földgázszállítással kapcsolatos fejlesztéseket is folytatni, szeretnék, ha Magyarország a gáz és az elektromos energia szempontjából Közép-Kelet-Európa regionális elosztóközpontja lenne.

A szakminiszter szerint fel kell gyorsítani azt a folyamatot, amellyel meghosszabbítják a paksi atomerőmű reaktorainak üzemidejét.

Molnár Csaba úgy vélte, a válság negatívan fog hatni a közösségi közlekedésre is. Megjegyezte ugyanakkor, tovább folytatódik az infrastrukturális fejlesztés, 219 kilométeren építenek autópályát, jövő év közepéig 1100 kilométer négy- és ötszámjegyű út újul meg.

Gyenesei István önkormányzati miniszter szerint a válság egyik érzékelhető hatása, hogy az önkormányzatok bevételei csökkennek, egyes hitelekhez nehezen, másokhoz pedig túl könnyen jutnak.

A működés és a fejlesztés helyes arányának a megtalálása a legnagyobb kihívás ma - fűzte hozzá.A politikus szerint ebben a helyzetben még mindig a költségvetési támogatás az önkormányzatok legkiszámíthatóbb háttere, de minden önkormányzatnak saját magának kell megtalálnia a legjobb alkalmazható válaszokat.

Gyenesei István megjegyezte: a működési nehézségekkel küzdő önkormányzatok idén is számíthatnak segítségre.Beszámolt arról is, hogy az önkormányzati rendszer megújításáról szóló teendőket "csokorba kötötték", az egyes halasztható feladatok átütemezésre pedig külön javaslatcsomagot dolgoztak ki.

Szükség van a lakástámogatási rendszer javítására is, úgy, hogy emelkedjen a lakhatási támogatás - hangoztatta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását