2024. április 20. - Tivadar

Gyurcsány meghasonlott?

Jelentősen és határozottan kell csökkenteni a személyi jövedelemadót és a tb-járulékot, ezzel egyidejűleg el kell törölni a vállalkozások, magánszemélyek különadóját - jelentette ki Gyurcsány Ferenc a csütörtöki rendkívüli parlamenti ülésen. A politikus a
2009. január 29. csütörtök 12:02 - Hírextra
A fideszes és KDNP-s képviselők - korábbi bejelentésüknek megfelelően - bent maradtak az ülésteremben a kormányfő beszéde alatt.

A kormány ezermilliárd forintos átcsoportosítást tervez az adórendszerben - közölte a miniszterelnök. Ehhez jelentősen szűkíteni kell az adórendszerben meglévő mentességeket és kedvezményeket, mérsékelten növelni kell az áfát, illetve létre kell hozni az egységes vagyonadót - mondta a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc azt mondta, a vagyonadó felváltaná a ma meglévő vagyoni típusú adózást, a kommunális adótól kezdve a telekadóig. Ez az adónem a túlnyomó többség számára érdemben nem jelentene nagyobb terhet a mostaninál, de a nagy vagyonnal rendelkezőknek érdemi, jelentős tehernövekedéssel járna.

"Kevesebb teher a munkára, több teher a forgalomra és a vagyonra" - fogalmazta meg az átalakítások célját a kormányfő.

Elmondta, hogy ezekkel a változtatásokkal szinkronban úgy kell átalakítani a szociális rendszert, hogy azok kapjanak többet, akiknek nagyobb szükségük van rá, azaz a szociális rendszer vegye jobban figyelembe, ki az, aki rászorul. Hozzátette: az javasolják, hogy a nyugdíj kivételével növeljék meg és bruttósítsák azokat a szociális és jóléti támogatásokat, amelyeket ma mindenki alanyi jogon kap, majd vonják be őket az adórendszerbe, de úgy, hogy az átlagosan vagy annál rosszabbul keresők számára ez ne jelentsen veszteséget.

Az összes jövedelmet tekintve az átlag felett keresők számára sem jelentene veszteséget ez az intézkedés az adókedvezményekkel és az adócsökkentéssel együtt - fejtette ki.

"Legyen világos, hogy akinek magasabb a jövedelme, az inkább fizessen kevesebb adót, maradjon több a zsebében és ne szoruljon rá ugyanannyi szociális, jóléti támogatásra. Akinek pedig alacsony a jövedelme, attól a szociális rendszer átalakítása ne vegyen el méltánytalanul sokat, vagy ne vegyen el egyáltalán a szociális támogatásából" - vélekedett.

A miniszterelnök kijelentette: az adó-, a szociális rendszer, a foglalkoztatás együttes és átfogó reformjára van szükség, hogy jobban megérje dolgozni, hogy nagyobb legyen az ösztönzés a foglalkoztatásra. Utalt arra, hogy az elmúlt időszakban mind többek számára nem a munka vált a biztonság forrásává, hanem a szociális juttatások.

Gyurcsány Ferenc szerint a jóléti rendszer más területein is hasonló logikájú változások szükségesek, de erről nem mondott részleteket. Hozzátette: van tennivaló más területeken is, például a csődtörvényt úgy kellene módosítani, hogy az ne felszámolási törvény legyen, hanem segítse a vállalat talpra állását.

A kormányfő bejelentette, hogy a következő napokban a kormány nevében Bajnai Gordon gazdasági miniszter konzultál a Magyar Bankszövetség és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének vezetőivel annak érdekében, hogy a bankok gyorsítsák fel a hitelezést.
A bankrendszer jelenleg csak nagyon visszafogottan finanszírozza azokat a vállalkozásokat is, amelyek rendelkeznek piacokkal, és folyamatos termelésükhöz hitelekre van szükségük - közölte a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc úgy vélte, életünk 2009-ben nehezebb lesz, még akkor is, ha mindent megteszünk, és minden úgy sikerül, ahogy szeretnénk. Idén 2,5-3 százalék között fog csökkeni Magyarország nemzeti jövedelme, a költségvetés bevétele is csökken, nő a büdzsére nehezedő nyomás - fogalmazott a kormányfő. Hozzátette: a kormány tompítani tudja a világválság hatásait, de sérülni fognak az érdekek és a lehetőségek.

Mint mondta, Magyarország gondjainak kétharmadát okozzák a világban zajló történések, a kisebbik hányad annak a következménye, hogy az elmúlt évtizedben belpolitikai háborúskodás, gyűlölködés, a politika nyelvének, magatartásának eróziója volt jellemző.

Háború helyett békére, illúziók helyett tisztességes, határozott reformpolitikára, a politikai rendszer működésének átalakítására van szükség - fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

A kormányfő szerint e három mellett a negyedik feladat a válság rövid távú kezelése. Mint mondta, e feladatok teljesítésével lehet Magyarország a régió megbecsült, sikeres országa.

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy kisebb parlamentre van szükség, és át kell alakítani az országgyűlési képviselők javadalmazását, költségtérítését. Jelentősen csökkenteni kell az önkormányzati képviselők számát, az önkormányzati igazgatás méretét. Ezek mellett hozzá kell nyúlni a kampányfinanszírozás mellett a pártfinanszírozáshoz is - mondta.

Úgy fogalmazott, "a pártok gazdálkodása egészen biztosan a magyar közélet legnagyobb hazugságainak egyike". Valamennyi párt lényegesen többet költ, mint amennyiről beszámol - tette hozzá.Szavai szerint, ha a politikai elit önmagát védi, el fogja veszíteni a lehetőséget arra, hogy minimális változásokat kezdeményezzen.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: tenni kell az ellen is, hogy ma Magyarországon túlságosan nagy a korrupció, hivataltól és pártoktól szinte függetlenül."Vagy képesek vagyunk a hazugságokkal szembenézni és magunk is változni, vagy az ország nem lesz képes megtenni mindazt, amire nagy szüksége van" - fogalmazott a Gyurcsány Ferenc, akinek szavait az ellenzéki padsorokban morajlás kísérte.Az Országgyűlés ülésén részt vett Sólyom László köztársasági elnök.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását