2024. május 26. - Fülöp, Evelin

Gyurcsány továbbra is félháznak beszélhet?

A parlamenti kivonulásokról és az önkormányzati kabinet létrehozásáról is dönt a Fidesz és a KDNP közös frakcióülése hétfőn, a parlament tavaszi ülésszakának első plenáris ülése előtt.
2007. február 11. vasárnap 10:05 - Hírextra
A frakcióülésen szavazhatnak a képviselők arról, hogy a következő félévben továbbra is minden előre bejelentett miniszterelnöki felszólalásnál kivonuljanak-e. Az MTI információi szerint a többség amellett van, hogy fenntartsák a kivonulásokat, mert álláspontjuk szerint az eredeti indok - miszerint Gyurcsány Ferencet nem kívánatos személynek tartják a politikában, ezért nem akarnak vele együttműködni - semmiben sem változott: a miniszterelnök nem ismerte el felelősségét az őszödi beszéd vonatkozásában.

Így valószínűleg kisebbségben maradnak azok, akik szerint fél év után érdemes lenne átgondolni, hasznos-e, ha a frakciószövetség tagjai Gyurcsány Ferenc felszólalásai alatt kivonulnak a parlamenti ülésteremből. Ezt Simicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezető-helyettese vetette fel ezen a héten, mert véleménye szerint nem biztos, hogy ez a magatartás hosszú távon használ a frakciók politikai megítélésének. A politikus ugyanakkor jelezte: ha a párt vezetése úgy dönt, akkor továbbra is kivonul. Simicskó István arra a kérdésére, hogy hányan lehetnek a két frakcióban, akik hasonlóan gondolkodnak, azt mondta: nem ismeri mások véleményét, de nem hiszi, hogy egyedül ő az, aki ezen gondolkodik.

Az MTI által megkérdezett névtelenséget kérő fideszes politikusok arról is beszéltek: azzal, hogy tavaly a Fidesz és a KDNP a kivonulást választotta a miniszterelnök elleni protestálás eszközéül, egy olyan útra kerültek, amelyen nehéz megfordulni, főként akkor, ha semmi olyan nem történt, ami indokolná a változtatást.

Mások szerint viszont Gyurcsány Ferenc hétfői évértékelőjét a fideszes és KDNP-s képviselők akkor sem szívesen hallgatnák, ha szó sem lenne kivonulásról.

Orbán Viktor, aki február 16-án a Millenáris Parkban tartja évértékelőjét, az MTI információ szerint valószínűleg nem szólal fel az első parlamenti napon, de ez még az utolsó pillanatig is változhat, hiszen a felszólalók listáját csak hétfőn délig kell leadni az Országgyűlésnek.

A hétfői frakcióülésen döntenek az önkormányzati kabinet létrehozásáról és vezetőjéről is. Amint az MTI korábban megírta, a kabinetet Kovács Zoltán Pápa fideszes polgármestere vezetné, aki a távirati irodának megerősítette, hogy elvállalta a posztot. A politikus, aki az előző országgyűlési ciklusban már volt a kabinet elnöke, az MTI-nek azt mondta, a kabinet elsődleges feladatának a parlamenti szakmai munkát tartja, vagyis az önkormányzati és területfejlesztési minisztérium által benyújtott törvényjavaslatok fideszes véleményezését. Emellett - mint mondta - vannak politikai kérdések is, hiszen a kormány idén újra különböző kétharmados szerkezeti átalakításokkal próbálkozik majd.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását