2024. május 17. - Paszkál

A kormány feltalálta a trágyában az ütőeret?

A Fidesz szerint a Nabucco-konferencia üzenete, hogy a kormány is belátta a Nabucco-gázvezeték elsődlegességét - így értékelte a budapesti tanácskozást Balla Mihály, a Fidesz szakpolitikusa keddi sajtótájékoztatóján.
2009. január 27. kedd 18:40 - Hírextra
"A mai napnak az üzenete az, hogy a kormány is belátta az elmúlt néhány hónapban, hogy a Nabuccót elsődleges kérdésként kell kezelni a gázszállítás ügyében, és úgy gondolom, hogyha ebben kis lépéseket haladunk előre, akkor ebben Magyarországon (...) ötpárti konszenzus, ötpárti egyetértés is összehozható" - mondta a politikus.

Hozzátette: ez az együttműködés ma már kialakult a Nabucco eseti bizottságban.Szerinte kár volt, hogy az elmúlt egy-két évben olyan nyilatkozatok hangzottak el, amelyek nem egyértelműsítették a Nabucco-gázvezeték prioritását az európai gázszállításban. "Pont ezért örömmel (...) hallhattuk a miniszterelnök megnyitó beszédét a konferencián, hiszen mindez egybevágott azzal, amit a Fidesz már két éve, illetve az ellenzéki pártok már több mint egy éve hangoztatnak" - tette hozzá.

Mint mondta, remélik, ez a fellángolás tovább tart és Magyarország is tevékenyebben vesz majd részt abban, hogy a kormányközi megállapodásról a mostani nyilatkozatban elfogadott határidőn belül, még ebben a félévben szülessen megállapodás az érintett országok között. Azt is remélik, hogy az Európai Tanács márciusi ülésén fontos napirendi pont lesz a Nabucco - mondta.

Balla Mihály szerint az elmúlt hetek világossá tették, hogy hatalmas kockázatot jelent Európa számára az Oroszországtól és Ukrajnától függő gázszállítás, hiszen ennek Közép-Európára, mintegy 140 millió emberre volt rossz hatása és nem tudni, hogy ez milyen gazdasági problémát jelent a jövőre nézve.
A politikus szerint nem szabad engedni, hogy Közép-Európa monopolpiaci érdekeknek legyen kiszolgáltatva, ez közös európai felelősség.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását