2024. május 2. - Zsigmond

Vagy leállnak a HÉV kiszervezésével, vagy sztrájk lesz

Többek között a HÉV kiszervezésének leállítását kéri a BKV vezetőségétől a cégnél működő tizenegy - elsősorban kötöttpályás - szakszervezet abban az ötpontos javaslatcsomagban, amelyet hétfőn nyújtottak át a döntéshozóknak - közölte Gulyás Attila, a Város
2009. január 26. hétfő 15:45 - Hírextra
Gulyás Attila elmondta, hogy a HÉV kiszervezése előkészítetlen: nincsenek hatástanulmányok, a koncepció hatásai jelenleg nem mérhetőek fel és hiányzik az a 30 milliárd forint is, amellyel az állam beszállna egy, a BKV-val közösen létrehozandó közlekedési cégbe.

"Javasoljuk továbbá, hogy a BKV Zrt. menedzsmentje a cég holdinggá történő átalakítását átmenetileg vegye le napirendjéről és dolgozzon ki az érintett szakszervezetek bevonásával más alternatívát, mint például az önálló üzemigazgatóságok létrehozása" - részletezte Gulyás Attila.
Hozzátette, erre azért volna szükség, mert véleményük szerint, későbbi időpontban, kedvezőbb piaci feltételek létrejöttével az üzemigazgatósági modellről könnyebb lenne az átállás a holding rendszerre.

A szakszervezetek a nyomásgyakorlás elkerülése érdekében azt is kérik, hogy a munkáltató rendezze a létszámkeret feltöltését, amelyre még a májusi megállapodáson ígéretet tett. Az érdekképviseletek akkor úgy vélték, hogy néhány - például műszaki - területen létszámhiány tapasztalható a BKV-nál - emlékeztetett az elnökhelyettes.

A BKV menedzsmentjének küldött levélben a szakszervezetek azt is kérik a munkáltatótól és a fővárosi önkormányzattól, hogy dolgozzanak ki március 1-ig egy olyan közép- és hosszú távú finanszírozási programot, amely igazolhatóan és kétséget kizáróan alkalmas a BKV Zrt. folyamatos, veszteségmentes működtetésére.

Ha a cég vezetése elfogadja a javaslatokat, akkor a szakszervezetek hajlandóak eltekinteni a sztrájktól; a menedzsment szerdáig tanulmányozza az érdekképviseletek levelében foglaltakat - tette hozzá Gulyás Attila.

A BKV Zrt. hétfőn azt közölte az MTI-vel, hogy továbbra is mindent megtesznek annak érdekében, hogy az esetleges sztrájk elkerülhető legyen.Mint írták: az egyeztetés a szakszervezetekkel szerdán tovább folytatódik, és a munkáltató legkésőbb kedden délig reagál a megállapodás-tervezetben foglaltakra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását