2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Íme, a panda

A kínai holdújév első napján a nagyközönségnek is bemutatkozott a tajpeji állatkertbe költözött első pandapár, amelyet a kínai szárazfölddel való kapcsolatainak javulása miatt kapott meg Tajvan.
2009. január 26. hétfő 21:19 - Hírextra
Tuan Tuan és Jüan Jüan tavaly karácsony előtt egy nappal érkezett meg Tajpejbe, az utazás viszontagságait a látogatóktól elzártan heverhették ki. A pandák az első héten még fogytak egy kicsit, de sikeresen alkalmazkodtak az új környezethez, és jó állapotban vannak.

Elsőként árvaházban vagy szegény családokban élő 500 gyerek nézhette meg a négyéves pandapárt az 5500 négyzetméter alapterületű, 300 millió tajvani dollárért (1,9 milliárd forint) kialakított új pandaközpontban. A hétvégi próba után a hétfői bemutatkozáson több mint 20 ezer látogató volt kíváncsi az állatokra.

A pandák fedett lakhelye egy 254 és egy 210 négyzetméteres teremből áll, a falakon a természetes élőhelyükre, a szecsuani (Sichuan) hegyvidékre emlékeztető festett háttérrel. A 18-22 Celsius fokot és 60-70 százalékos páratartalmat biztosító légkondicionált kifutók mellett a mázsás állatoknak egy 765 négyzetméter alapterületű kertet is berendeztek, amelyet egy 4 centiméter vastag hangszigetelő üvegfal választ el a látogatóktól.

Az óriáspandák természetes élőhelye a délnyugat-kínai hegyvidéki bambuszerdőkben található. A természetvédelem jelképének számító medvék a diplomáciai kapcsolatok erősítésében is meghatározó szerepet játszanak. Nem ritka ugyanis, hogy Peking egy-egy történelmi súlyú eseményt pandák ajándékozásával tesz emlékezetesebbé; 1957 óta összesen kilenc országnak, közte Japánnak, az Egyesült Államoknak és a Szovjetuniónak ajándékozott pandákat.

Az évtizedeken át ellenséges kínai-tajvani viszony 2008 tavaszán kezdett enyhülni, miután a sziget és Kína szárazföldi része közötti békés politikai közeledés hívének számító Ma Jing-zsou tajvani elnök hivatalba lépett. Jószándéka jeleként Peking már 2006-ban felajánlott egy pandapárt Tajvannak, de az akkori vezetés még visszautasította az ajándékot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását