2024. május 14. - Bonifác

Hiteltelen és komolytalan emberek ülnek a kormányban?

A kormány a rendkívüli parlamenti ülést követő másfél hónapban elkészíti és benyújtja az Országgyűlésnek a legfontosabb, legsürgetőbb törvényjavaslatokat annak érdekében, hogy az átalakítások jelentős része július 1-jével hatályba léphessen - közölte a mi
2009. január 25. vasárnap 19:31 - Hírextra
A négyórás, közel hatvan fő részvételével tartott egyeztetésen a miniszterelnök szavai szerint igazi konzultáció, vita zajlott a világgazdasági válság következtében kialakult helyzetről.
Hozzátette: politikailag akkor hiteles, amit tesznek, ha a változások jelentős része ebben a kormányzati ciklusban elkezdődik. Lesznek olyan intézkedések is, amelyek szeptember 1-től, és olyanok is, amelyek a jövő év elejétől lépnek életbe - közölte.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: a kormány átfogó adó-, közteherviselési, foglalkoztatási és szociális intézkedéscsomagot készít.

Nem kevesebbre, hanem többre van szükség, mint reformokra, sok tekintetben modellváltásra: egy új, nemzeti, társadalmi és gazdasági stratégiára - fogalmazott a kormányfő. Hozzátette: az intézkedéseket egy átfogó nemzetstratégiába kell illeszteni, de ennek részleteiről és leendő formájáról még nem tudott nyilatkozni.

A miniszterelnök szerint a kihívásokra a sok területet átfogó, világos prioritásokat tartalmazó koncepcióval lehet csak válaszolni, ám ennek mélysége attól függ, hogy "mennyi változást tud az ország elviselni, és mennyit tud menedzselni a politika".

Az MTI kérdésre elmondta, nincs szükség új költségvetésre, de a jelenlegit több ponton módosítják, és a kormány saját hatáskörben hoz olyan intézkedéseket is, amelyek elősegítik, hogy a büdzsé az egyensúlyi pályán maradjon.

Gyurcsány Ferenc emlékeztetett arra, hogy Veres János pénzügyminisztertől szerdára kérte az új előrejelzéseket.

Futó Péter, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: a tárgyaláson egyetértettek abban, hogy globális modellválság van, amely nemcsak a gazdaságra, hanem a társadalomra is vonatkozik. Hozzátette: óriási intellektuális kihívás a megoldás keresése.

Futó Péter szerint a kormánynak meg kellene fontolnia, hogy ideiglenesen, egy-két évre felfüggeszti a kamatadó beszedését, ezzel növelve a megtakarítási és állampapír-vásárlási hajlandóságot.

Gyurcsány Ferenc a felvetéssel kapcsolatban azt mondta: a kormány adóügyben nem foglalt állást a megbeszélésen.

Hozzátette: a résztvevők többsége nem vetné el azt az átrendezést, amelyben a munkára rakódó terhek csökkennének, az áfa pedig emelkedne. A kormány ehhez sem fűzött véleményt - mondta a miniszterelnök.

A forint árfolyamával kapcsolatos kérdésre válaszolva a miniszterelnök azt mondta: a kormány szándéka az, hogy olyan átfogó gazdasági-társadalmi programot készítsen, amellyel Magyarország növelheti presztízsét. Ezen túlmenően a kabinet politikáját korrekten egyezteti a jegybankkal - szögezte le a kormányfő.

Elmondta: újabb lehetőségeket keresnek, amelyek méltányosan csökkenthetik a devizahitelesek terheit, kockázatait. Ezek közül az megoldás vetődött fel, hogy a kormány nyújtson átmeneti időre segítséget - de nem "ajándékpénzzel" - azoknak, akiknek a megdrágult törlesztőrészlet miatt veszélybe került a lakásuk - mondta a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vasárnap délután ismét több kormánytaggal egyeztet, köztük Veres János pénzügyminiszterrel, Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszterrel, Kiss Péterrel, a Miniszterelnöki Hivatal vezetőjével, valamint Szűcs Erikával, a szociális tárca vezetőjével.

Hétfőn folytatódik a válságtanácskozás sorozat, amelynek ezen állomásán neves közgazdászok találkoznak a kormányfővel. A megbeszélésen várhatóan ott lesz többek között Vértes András, Palócz Éva, Oszkó Péter, Chikán Attila, Kornai János.

A Fidesz frakció nevében Koszorús László országgyűlési képviselő közleményben úgy reagált: "Hiteltelen és komolytalan emberek ülnek a kormányban, akik a válság kellős közepén sokat szövegelnek, de mindössze egyetlen intézkedést hoztak: luxusautót vettek a pénzügyminiszternek és államtitkárának 22 millióért".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását