2024. május 17. - Paszkál

"Kéz a kézben, kéz a másban , más a kézben, más a másban"

Mindenki számára lehetővé kell tenni a társadalmi, gazdasági és kulturális életben való részvételt és szerepvállalást - erről fogadtak el határozatot azon a nemzetközi konferencián, amelyet a Baloldali Önkormányzati Közösség közösen rendezett a Helyi és R
2009. január 23. péntek 20:27 - Hírextra
Lamperth Mónika szocialista politikus, az USLRRE alelnöke a konferencia sajtótájékoztatóján kiemelte: a befogadó társadalom teremtheti meg az esélyegyenlőséget, elsősorban az önkormányzatokon keresztül.

Az esélyegyenlőség szempontjából alapvetőnek nevezte azt, hogy a meghatározó szolgáltatásokhoz milyen eséllyel juthatnak hozzá az emberek. Ezekben a közszolgáltatásokban kitüntetett szerepe van a közoktatásnak és a szociális ellátásnak, amelyek elsősorban az önkormányzatokon keresztül valósulnak meg - hangsúlyozta a volt önkormányzati miniszter.

A Befogadó társadalom - a helyi önkormányzatok és az egyenlő esélyek című konferencián arról volt szó, hogy az önkormányzatok mit tehetnek azért, milyen módon tudnak hozzájárulni ahhoz, hogy ez a szerep erőteljesebb legyen.

A Budapesten tanácskozó helyi és regionális képviselők az általuk elfogadott határozatban a szolidaritás és az igazságos esélyteremtés fontosságát hangsúlyozzák, azt, hogy Európában azonos életkörülményeket kell teremteni mindenkinek. Ezzel kapcsolatban rámutatnak arra, hogy a régióként eltérő gazdasági és demográfiai fejlődés szociális egyenlőtlenségekhez és feszültségekhez vezet.

A tanácskozás résztvevői kiemelik, hogy fontos a közérdekű szolgáltatások infrastruktúrájának biztosítása, az esélyegyenlőség megvalósítása a képzés és a gyermekellátás területén. Ugyancsak fontosnak tartják a bevándorlók integrálását, a generációk közötti szolidaritást, a foglalkoztatás támogatását, az állampolgárok részvételét a közösségi életben, valamint a nők esélyegyenlőségét a társadalomban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását