2024. május 12. - Pongrác

Hamis pénz a tejesdobozban

Tizenkétmillió forintnyi hamispénz talált a kínai rendőrség a dél-kínai Hunan tartományban egy távolsági autóbuszon tartott rutinellenőrzés során. A több mint 4000 darab százjüanos bankjegyet tartalmazó tejesdobozra azért figyeltek fel, mert látszott rajt
2009. január 23. péntek 08:25 - Hírextra
A dobozban a sajtóhírekben is bemutatott "HD" és "HB" kezdetű sorozatszámmal ellátott bankók voltak.

A csomag tulajdonosa nem volt az utasok között, ezért három civil ruhás rendőr a jármű tulajdonosaként, jegykezelőként, és az utasok közé vegyülve követte a tejesdoboz útját. Az egyik rendőr telefonon hívta a címzettet, aki két percen belül kétszer is módosította a szállítási címet. A dobozért végül egy 20 év körüli fiatalember jelentkezett, akit azonnal őrizetbe is vettek.
A kínai Közbiztonsági Minisztérium a hamis bankjegyek felkutatására az év elején indított nagyszabású hadjáratot, miután az ázsiai ország déli tartományaiban nagyobb mennyiségben találtak hamisítványokat.

Az egész Kínára kiterjedő tíz hónapig tartó kampány során a rendőrség 300 ezer jüan (9,6 millió forint) jutalmat ajánlott fel annak, aki segít megtalálni a pénzhamisítókat. Jutalomra számíthatnak azok is, akik információval rendelkeznek a hamis bankók vásárlóiról, eladóiról, szállítóiról és használóiról.
A kínai rendőrség 2006 óta több mint 4400 bankjegyhamisítási ügyben indított vizsgálatot és 44 pénzhamisító műhelyt számolt fel.

Kínában a piros színű százjüanos - ami megközelítőleg 3100 forintot ér - a legnagyobb címletű fizetőeszköz. A január elején még az interneten is árult hamis bankjegyekért a dílerek 15-18 jüant kértek, de a nagy tételben vásárlóknak jelentős kedvezményeket adtak.

A Kínai Népi Bank a hamis bankjegyek kiszűrésére egy 13 ismertetőjegyet tartalmazó táblázatot is kiadott.

Pénzügyi szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy a hamisítványok korán sem olyan tökéletesek, mint azt a médiában megjelent beszámolók állították, a valódi és a hamis bankó közötti különbség szabad szemmel is látható.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását