2024. május 8. - Mihály

Törvényt sértenek a hazai rendezvényszervezők?

Bár Magyarországon a rendezvények szervezése profi szinten történik, általában az egészségügyi biztosításon spórolnak a szervezők, akár törvénysértő módon is - mondta Kaszás Zsolt, a Medical Rescue Mentőszolgálat ügyvezető igazgatója csütörtökön sajtótájé
2009. január 22. csütörtök 13:10 - Hírextra
A jogszabály értelmében az ezer főnél is több érdeklődőt vonzó rendezvényen már kötelező az egészségügyi biztosítás igénybevétele, mégis a szervezők mintegy 25 százaléka nem gondoskodik erről - állította az igazgató.

Hozzátette: az ezer fő alatti rendezvények esetében a törvény nem ír elő ilyen kötelezettséget - bár javasolt -, így ezek szervezőinek a 90 százaléka nem is gondoskodik egészségügyi biztosításról.
Budapesten évente mintegy háromezer olyan rendezvényt tartanak, amelyek egészségügyi biztosítást igényelnének. Azokhoz a rendezvényekhez, amelyek éppen "átlépik, vagy megközelítik a bűvös ezer fős határt, szinte soha nem kérnek mentőt" - közölte Kaszás Zsolt.

Az ügyvezető igazgató szerint "a balesetek eshetőségét elenyészőnek tartják, így sajnálják rá a pénzt. Pedig egy-egy emberélet olykor 60-100 ezer forinton múlik."

A fővárosban egy egész napos, ezer fős rendezvényre egy rohamkocsi (vagyis legmagasabb felszereltségű mentőautó) 60 ezer forintba kerül. Egy nagyobb, például autósport-rendezvény esetén általában négy mentőkocsi már elegendő. Ennek egynapos költsége megközelítőleg 260 ezer forint. Egy nagy tömegrendezvény - amelyen több százezer ember fordul meg - egészségügyi biztosítása pedig, 20 autóval kalkulálva, mintegy 1,2 millió forintba kerül - részletezte az igazgató.

A mentősökre ilyen rendezvények alatt leggyakrabban törések, zúzódások, ájulások és kimerültség miatt van szükség, de nem ritkán komolyabb segítséget is nyújtaniuk kell. Például a nyáron a Citadellán tartott "Ládaderbi" elnevezésű rendezvényen - amelyen két ember villámcsapás miatt sérült meg - 50 percig tartott egyikük újraélesztése - mondta Kaszás Zsolt.
A rendezvények egészségügyi biztosítását jelenleg az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) és az alternatív mentőszolgálatok láthatják el, amelyek felügyeleti szerve az ÁNTSZ.

Magyarországon jelenleg 22 alternatív mentőszolgálat tevékenykedik; a helyszínek biztosítása szempontjából nincsen különbség a két mentőszolgálat között, hisz mindenki azonos munkát végez - tette hozzá az igazgató.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását