2024. május 4. - Mónika, Flórián

Módosítani kell a hitelszerződést

A Fidesz arra szólítja fel a kormányt, hogy kérje az Európai Unióval kötött hitelszerződés módosítását, mert az ellentétben áll a magyar jogrenddel - mondta Balsai István, a Fidesz országgyűlési képviselője csütörtöki sajtótájékoztatóján.
2009. január 22. csütörtök 18:10 - Hírextra
A politikus azt mondta, hogy a kormánynak "vissza kell ballagnia" Brüsszelbe az Európai Bizottsághoz, és kérnie kell, hogy a módosítsák a szerződés magyar törvényekkel ellentétes részét.

Szerinte ugyanis amíg ez nem történik meg, addig a novemberben megkötött 6,5 millió euróról szóló hitelszerződés értelmében az ország teljes vagyona el van zálogosítva, a vállalkozói vagyon, a törzsvagyon, a kincstári vagyon és az elidegeníthetetlen vagyon is, mint például a Szent Korona vagy az Országház épülete.

Balsai István szerdán lemondásra szólította fel a szerződés aláíróját, most pedig ezt azzal egészítette ki, hogy mielőtt a szerződés körül bábáskodó három ember lemond, el kell érniük, hogy a szerződést módosítsák, majd a korrigált változatot be kell mutatniuk a parlament előtt.

A Pénzügyminisztérium honlapján november 20-i dátummal nyilvánosságra hozott dokumentumot magyar részről Simor András jegybankelnök és Veres János pénzügyminiszter, a hitelmegállapodás mellékletét képező igazságügyminiszteri véleményt Draskovics Tibor írta alá.

A fideszes politikus közölte: az igazságügyi miniszter szerződésben foglalt garanciavállalása szerint a hitelnyújtó Európai Uniónak nem kell tekintettel lennie semmilyen magyar törvényre, semmilyen vagyontárgy védettségére, ha Magyarország nem teljesíti a szerződésben foglaltakat. Hangsúlyozta, hogy nemzetközi közjogi szerződésről van szó, amely attól függetlenül érvényes, hogy a magyar jogban mivel ütközik.

Balsai István azt is sérelmezte, hogy az aláírás előtt a kormány nem kért felhatalmazást a parlamenttől, és utólag sem mutatta be az Országgyűlésben a dokumentumot, csak kitette a minisztérium honlapjára.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását