2024. május 14. - Bonifác

Az MSZP megsajnálta a lakáshiteleseket

Az MSZP arra kéri a Magyar Bankszövetséget, javasolja tagjainak, hogy a csoportos létszámleépítéssel elbocsátott embereknek adjon 12 hónapos moratóriumot lakáshiteleik törlesztésére - mondta Juhászné Lévai Katalin, az MSZP országgyűlési képviselője.
2009. január 22. csütörtök 13:50 - Hírextra
A javaslat szerint egy éven keresztül nem kellene törlesztenie a lakáshitelét az adósnak, de ez nem járna hátránnyal számára, és ha újra talál munkát, ismét fizetné a részleteket - közölte Juhászné Lévai Katalin, aki elmondta, hogy Finnországban is van erre lehetőség.

A kormánypárti képviselő közölte: azt is kérik, hogy a 12 hónap letelte után is adjanak türelmi időt a bankok, vagyis a kilakoltatás, vagy a lakás elárverezése előtt legyen lehetőség az ingatlan visszabérlésére, körülbelül fél évig.

Szerinte nagyon sok olyan térség van, ahol egy év után sem találnak munkát az elbocsátottak.
Az MTI kérdésére Juhászné Lévai Katalin hangsúlyozta: javaslatuk kimondottan a válsághelyzet kezelését szolgálja, ezért csak a csoportos létszámleépítés keretében elbocsátottakra vonatkozik. Megjegyezte, hogy ma is van lehetőségük a bankoknak arra, hogy háromhónapos haladékot adjanak, de ezt a lehetőséget nem nagyon ismerik az emberek. Hozzátette: törvényben nem lehet szabályozni a kérdést, a bankszövetség ajánlhatja az egyéves moratórium bevezetését a pénzintézeteknek.

Juhászné Lévai Katalin közölte: a szocialista frakció a fogyasztói csoportok védelme érdekében a tavaszi ülésszakon kezdeményezi a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéről (PSZÁF) szóló, valamint a fogyasztóvédelmi, illetve a hitel- és pénzintézeti törvény módosítását.

Kifejtette: a fogyasztói csoportok egy meghatározott cél, egy nagyobb értékű vagyontárgy, például lakás megszerzésére jönnek létre. Aki belép ebbe a csoportba azt vállalja, hogy 5-15 éven keresztül bizonyos összeget befizet, majd a futamidő lejárta után lakáshoz jut - fűzte hozzá. Problémát jelent azonban, ha a pénzügyi vállalkozás egyéb más tevékenységet is folytat, és a fogyasztói csoportok befizetéseit nem elkülönített számlán kezeli, ezért ezt szabályozni kell.

Török Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője azt mondta: plafon bevezetését javasolják a teljeshiteldíj-mutatóhoz (thm), a plafon mértékéről a szakmai szervezetekkel egyeztetnének.
Kérdésre válaszolva megjegyezte: Franciaországban minden januárban egy képlet alapján, az előző évi fogyasztói hiteleket alapul véve határozzák meg a plafont, máshol a jegybanki alapkamat százalékában határozzák meg a maximálisan felszámítható kamatot.

Török Zsolt szerint felvetődtek olyan aggályok, hogy uniós kötelezettségek miatt nem lehet a thm-plafont bevezetni. Hozzáfűzte: információi szerint nincs ennek uniós akadálya.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását