2024. május 19. - Ivó, Milán

Mintatermészet

Mintatermészet címmel Somogyi Márk természetfotóit felvonultató kiállítás nyílt szerdán a Magyar Természettudományi Múzeumban Budapesten. "Egy érzékeny szemű ember rácsodálkozása arra a természetre, amely mindennek kiindulópontja" - mondta Somogyi Márk f
2009. január 21. szerda 18:47 - Hírextra
Kiemelte: valóban természetfotókat látnak az érdeklődők, de a művész ennek más arcát mutatja meg, a világ mögötti természetet. Somogyi Márk műveiben a természeti téma nem ismerhető fel, kivétel a billegető cankót ábrázoló fotó. A madárka beazonosítható, mégis elvont alkotásnak tűnik, amelyet a keleti művészethez lehet csatlakoztatni. A keleti művészek hisznek abban, hogy a mikro- és a makrovilág egy, és a harmónia határozza meg az isteni teremtés egészét. A fotók "átlényegítések" is egyben - tette hozzá.

A művész a számítógépet arra használja, hogy a tónusokat, kontrasztot, színeket beállítsa, de nem lép át az elektrográfia műfajba, a virtuális világba - hangsúlyozta Szemadám György. Hozzátette: Ezek a fotográfiák közel állnak a képzőművészeti alkotásokhoz, a fotók némelyike akvarell, grafika érzetét kelti.

Szemadám György szavai szerint az április 13-ig látható kiállítás képei Weöres Sándor soraira rímelnek, amelyeket a fotóművész a tárlat mottójául választott: "ha elnézem a világot, a világ visszanéz, azt mondom, összevisszaság, ő feleli, teljes egész."

A fotókon az érdeklődők a többi között fodrozódó víztükröt, V alakban vonuló madarakat, a naplementében fürdőző gólyamadár árnyát, gomolygó felhőket, kiszáradt, töredezett földdarabot láthatnak.

Somogyi Márk 1973-ban született Budapesten. Tanulmányait a fővárosban kezdte, majd Svájcban folytatta, a fotográfia alapjait Genfben sajátította el. 1997-ben költözött vissza Magyarországra. 2000 óta számos hazai és külföldi elismerésben részesült, a többi között 2008-ban Az Év Természetfotósa pályázaton I. helyezést kapott "Kompozíció, forma és kísérletezés" kategóriában, valamint a Magyar Fotóművészek Szövetsége különdíját Mozdulatlan vízfolyás című alkotásáért.

Fotó: Somogyi Márk
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását