2024. július 24. - Kinga, Kincső

Az élhető Tiszáért

Az élhető Tisza mente jövőképét dolgozzák ki az ott élők és szakértők bevonásával egy európai uniós kutatási projekt részeként a tavaly indult Táj-Kép Program keretében; a javaslatcsomag március 6-án az Országgyűlés elé kerül - közölte Flachner Zsuzsanna,
2009. január 21. szerda 18:37 - Hírextra
Flachner Zsuzsanna beszámolt arról, hogy az Európai Unió SCENES - ADAM EU FP6 kutatási projektek szakmai támogatásával zajló Tiszai Alföld Jövőkép Építés (Táj-Kép) programban együttműködnek az MTA Talajtani és Agrokémiai Kutatóintézet, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem, a Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület és az Alkalmazkodás a Klímaváltozáshoz MTA-BCE kutatócsoport munkatársai.
A program fővédnöke Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke.

A kedden és szerdán megrendezett szakmai napokon a program keretében Vásárosnaményben, Szolnokon, Szegeden és Tokajban tartott helyi műhelybeszélgetések eredményeit foglalták össze.

Flachner Zsuzsanna hangsúlyozta: szeretnének olyan javaslatot letenni az asztalra, amelyben valóban hosszú távra gondolkodnak. Kiemelte, hogy a program összeállításakor nem a jelenlegi gazdasági és egyéb nehézségeket veszik figyelembe, hanem egy ideális értékrend mentén gondolkodnak, és megpróbálják azt közelíteni a mai valósághoz.

"Ennek a közelítésnek a konkrét beavatkozásait, konkrét lépéseit fogalmazzuk meg, a társadalomfejlesztéstől egészen a természetvédelem és a vízgazdálkodás területéig" - mondta a kutató.

Az MTI-nek arra a kérdésére, milyen konkrét javaslatok lesznek az anyagban, Flachner Zsuzsanna közölte: a helyi képzés és szaktudás fejlesztése, a helyi vízvisszatartás megvalósítása a városokban is, valamint a zöldfelületek megvédése.

"Meg kell állítanunk a talajburkolást, meg kell állítanunk azt az értelmetlen aszfaltozást, ami a településeken most elkezdődött" - fűzte hozzá.

Fotó: Oláh Csaba
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását