2024. május 13. - Szervác, Imola

17 milliárd a hátrányos kistérségeknek

Az Európai Unió forrásainak felhasználásával elindult az Új Magyarország Felzárkóztatási Program, amely Szabolcs-Szatmár-Bereg megye hat leghátrányosabb helyzetű kistérségét, közel 17 milliárd forint összegű beruházás-támogatással érinti - közölte Gazda L
2009. január 21. szerda 07:40 - Hírextra
A kistérségek a Regionális-, a Társadalmi Megújulás-, valamint a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében, pályázat alapján, 2013-ig valósíthatják meg fejlesztéseiket - mondta a régiós szervezet vezetője.

Kiemelte: a baktalórántházi kistérség több mint 2,4 milliárd, a csengeri 1,6, a fehérgyarmati 3,7, a mátészalkai 3,5, a nyírbátori 2,7, míg a vásárosnaményi kistérség 2,6 milliárd forintnál valamivel nagyobb támogatási összeget fordíthat felzárkóztatására.

A hat leghátrányosabb szabolcsi kistérség üzleti infrastruktúráját, önkormányzati kezelésben lévő útjait, kerékpárút-hálózatát, közösségi közlekedésének feltételrendszerét, oktatási, egészségügyi és szociális intézményeit, valamint a körzethez tartozó településeit fejlesztheti a Regionális Operatív Program összegeivel.

A Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében rendelkezésre álló forrásból a minőségi oktatást, az alacsony foglalkoztatási eséllyel rendelkezőket, az egészségnevelő programokat és a járó beteg intézmények szakember-ellátottságát támogatják.

A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program segítségével ugyancsak a piacképes oktatás feltételrendszerét, valamint az innovatív térségi szolgáltatásokat korszerűsítik.

Gazda László megjegyezte, hogy a mintegy 17 milliárdos fejlesztési felzárkóztatás mellett természetesen más beruházások is érintik a leghátrányosabb helyzetű kistérségeket, hiszen az ottani önkormányzatok, vállalkozások és civil szervezetek az összes uniós támogatási programokra pályázhatnak.

Példaként említette, hogy Baktalórántháza környékének nyolc településén hatmilliárd forint összegű beruházással építik ki a teljes szennyvíz-hálózatot, 400 millió forint támogatással bővítik a Baktalórántházi Ipari Parkot és tervezik, hogy egymilliárd forintos befektetéssel térségi járó beteg szakrendelőt létesítenek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását