2024. május 22. - Júlia, Rita

Mennyire fontosak a nők?

Nyomást kell gyakorolni a törvényhozásra, a közélet fontos szereplőire, hogy nagyobb beleszólást engedjenek a nőknek az ország dolgaiba - mondták A női kvóta Magyarországon című tanulmánykötet szerzői kedden Vácott.
2009. január 20. kedd 23:20 - Hírextra
A kötetet, amely a Szociális és Munkaügyi Minisztérium kezdeményezésére készült el, az úgynevezett kvóta-roadshow első állomásán mutatták be.

Sebestyén Zsuzsanna, a tárca esélyegyenlőségi munkacsoportjának vezetője az MTI-nek elmondta, az EU ajánlotta, hogy a minisztérium foglalkozzon a gyengébb nem hazai politikai szerepvállalásával.
Hozzátette: a kötet megszületésének másik oka, hogy a mai napig nem sikerült elfogadtatni a parlamenttel a női kvóta bevezetéséről szóló törvényjavaslatot, pedig nagy szükség lenne rá. A nők egészen más szemmel közelítenek az ország ügyeihez, így - már csak az idei európai parlamenti választások miatt is - engedni kellene, hogy nagyobb számban részt vegyenek a közéletben.

Az Országgyűlésben mindössze 10 százalékos a női képviselők aránya, jóval alacsonyabb, mint az EU régi tagállamaiban. A svédeknél ez az arány 47,3, a nem uniós tag Norvégiában 60 százalék.
A kötetet Vác után Veszprémben, Füzesabonyban, Debrecenben és Kecskeméten is bemutatják.

A váci bemutatón az öt szerző egyike, Hámor Szilvia, a Népszabadság gazdasági újságírója elmondta, nehezen boldogult, amikor parlamenti képviselőket akart faggatni a témáról - különösen a férfi honatyák zárkóztak el a válaszadástól.

Juhász Borbála, szintén a könyv szerzője, az MTI-nek elmondta: elsősorban politikusoknak, a civil szférával foglalkozó szakembereknek, köztisztviselőknek, pedagógusoknak szánják a kereskedelmi forgalomban nem kapható könyvet, amely ingyenesen igényelhető a Szociális Minisztériumban, illetve letölthető a tárca honlapjáról.

A váci roadshow-n megjelentek közül többen szóvá tették, hogy a női esélyegyenlőséggel foglalkozó civil szervezetek működéséhez sokkal több pénzre lenne szükség.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását