2024. május 21. - Konstantin

A TASZ-nak államtitkok is kellenek

Ki kell adnia a Miniszterelnöki Hivatalnak a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet részére a 2007-es kormányülésekről készült összefoglalókat, de az igénylő által meg nem ismerhető - államtitkokat tartalmazó - részeket felismerhetetlenné k
2009. január 20. kedd 17:33 - Hírextra
A táblabíróság döntésével helyben hagyta a Fővárosi Bíróságnak az ügyben még tavaly októberben hozott határozatát.

A TASZ 2008 februárjában fordult a Miniszterelnöki Hivatalhoz közérdekű adatigényléssel, melyben kérte a 2007-ben tartott kormányülések összefoglalóit és azok mellékleteit. A MeH elutasította az igényt, arra hivatkozva, hogy az összefoglalók államtitoknak minősülnek, a mellékletek pedig döntés megalapozását szolgáló adatok, ezért megismerésük korlátozás alá esik. A TASZ ezt követően fordult bírósághoz.

Az első fokon eljáró Fővárosi Bíróság ítéletében részben helyt adott a TASZ kereseti kérelmének. A bíróság kimondta: az összefoglalók és azok mellékletei közérdekű adatok, amelyek megismerésére minden állampolgár jogosult, a kormányülésről készült hangfelvételek nyilvánosságra hozatala azonban kizárólag a miniszterelnök mérlegelési jogkörébe tartozik.

A kormányülések dokumentálásával korábban az Alkotmánybíróság is foglalkozott és 2006-ban arra kötelezte az Országgyűlést, hogy alkosson törvényt, amely rendezi a kormányülések rögzítését övező bizonytalan jogi helyzetet.

Az 2007. január 1-jétől életbe lépett törvény értelmében ha a miniszterelnök másképp nem rendelkezik, a kormány ülései nem nyilvánosak és a róluk készült hangfelvétel sem hozható nyilvánosságra. A jogszabály rögzíti azt is, hogy az ülésekről összefoglalót kell készíteni, amelyet mellékleteivel együtt meg kell őrizni. Ezeknek az iratoknak a kiadását kérte a TASZ a MeH-től.

A per során a MeH a dokumentumok egy részét kiadta a jogvédő szervezetnek, egy részét kivonatolva bocsátotta a rendelkezésére, egy harmadik részét azonban egyáltalán nem adta ki. A jogerős ítélet alapján azonban a MeH-nek az utóbbi dokumentumokat is ki kell adnia, úgy, hogy a TASZ által meg nem ismerhető adatokat felismerhetetlenné kell tennie, mert a dokumentációk egésze nem, csak konkrét adatok minősíthetők államtitoknak. Az eljárásban a TASZ kérte egy 2007. augusztusi ülés hangfelvételének kiadását is, ám ezt a bíróság álláspontja szerint a MeH jogszerűen tagadta meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását