2024. május 12. - Pongrác

Szolnokon búcsúztatták őket

Afganisztánba induló amerikai-magyar hadműveleti tanácsadó és összekötő csoportot búcsúztattak hétfőn Szolnokon; a magyar katonák az ohiói Nemzeti Gárda tagjaival együtt készültek a feladatra.
2009. január 19. hétfő 21:23 - Hírextra
Szekeres Imre honvédelmi miniszter közölte: az erős, hatékony afgán nemzeti hadsereg megteremtése létfontosságú az önálló és stabilabb Afganisztán megteremtésében, ezért az e hadsereg alakulatainak kiképzésében és felkészítésében részt vevő hadműveleti csoportokra különösen felelősségteljes munka vár.

Tavaly szeptemberben döntés született az afgán nemzeti hadsereg létszámának további emeléséről, ezért nőtt a műveleti tanácsadó és összekötő csoportok (OMLT) iránti igény - mondta a miniszter a búcsúztatási ünnepségen.

Szekeres Imre azzal fordult a katonákhoz: az afgán hadseregnél mentorként tevékenykedni veszélyes és embert próbáló feladat, ezért nehéz hónapok várnak rájuk.

Hangsúlyozta, hogy az afganisztáni béketeremtés és újjáépítés a NATO első számú missziója, fontosságát jelzi, hogy mind a 26 tagállam katonákat állomásoztat az ázsiai országban. A Magyar Honvédség több mint 300 fős állománnyal van jelen Afganisztánban - tette hozzá.

Gregory Wayt vezérőrnagy, az ohiói Nemzeti Gárda parancsnoka arról beszélt: 1993 óta ápolnak kapcsolatot a Magyar Honvédséggel, és 16 évvel ezelőtt még nem gondolták volna, hogy valaha közös missziót teljesítenek.

A magyar OMLT kijelölt állománya az ohiói Nemzeti Gárda katonáival együtt készült az új típusú feladatra három szakaszban. A magyarországi volt az első lépcső, ezt követte a németországi második szakasz, a képzés harmadik része már Afganisztánban lesz. Az alakulat a készenlétet a kabuli katonai központba való kitelepüléssel fogja elérni.

A magyar OMLT egy Baglanba települő afgán zászlóaljat fog mentorálni. Ez a lövész zászlóalj jelenlétével javítja majd az ott szolgálatot teljesítő magyar tartományi újjáépítő csoport katonáinak biztonságát is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását