2024. május 8. - Mihály

Nyomoznak a vérengzés ügyében

Nyomoz a Budapesti Nyomozó Ügyészség annak a feljelentésnek az ügyében, mely szerint Képíró Sándor részt vett a második világháborús újvidéki vérengzésekben - közölte az MTI kérdésére a Fővárosi Főügyészség szóvivője hétfőn.
2009. január 19. hétfő 17:06 - Hírextra
Az ismeretlen tettes ellen folyó nyomozásban már hallgattak meg tanúkat, kértek jogsegélyt Szerbiától, és jelenleg is a belgrádi levéltárban őrzött iratokra várnak, ugyanis a levéltár igazgatója jelezte, hogy a birtokukban vannak olyan dokumentumok, melyek az újvidéki vérengzéssel és Képíró Sándorral lehetnek kapcsolatban - mondta Skoda Gabriella.

A nyomozást polgári lakosság elleni erőszak gyanújával folyik 2007 márciusa óta, és ennek a törvény csak abban az esetben szab kétéves időkorlátot, ha már konkrét gyanúsított ellen nyomoznak.

Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi irodájának vezetője hétfőn Újvidéken a politikai akarat hiányával magyarázta, hogy a központ által háborús bűnökkel vádolt Képíró Sándort nem állítják bíróság elé Magyarországon, és ki sem adják azoknak, akik készek lennének őt felelősségre vonni.

Mint mondta: több mint ötven év után is könnyebb megtalálni a bűnösöket és az ellenük szóló bizonyítékokat, mint elérni azt, hogy eljárás induljon ellenük és megbűnhődjenek tetteikért.

A Wiesenthal központ szerint a 94 éves egykori csendőrtiszt az 1942. január 20. és 23. közti "hideg napok" alatt 42 ember, köztük 11 kiskorú megölésében vett részt közvetlenül, két évvel később pedig aktív részese volt zsidók német haláltáborokba küldésének.

A Jugoszlávia lerohanásában részt vevő, Újvidéket is megszállásuk alatt tartó magyar katonai és csendőri erők 67 éve kétezer embert gyilkoltak meg a Vajdaság fővárosában a razziák során, illetve úgy, hogy belelőtték őket a Duna jegén vágott lékekbe.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását