2024. május 22. - Júlia, Rita

Nem lesz BKV sztrájk

Addig nem lépnek sztrájkba a BKV dolgozói, amíg haladnak a tárgyalások a munkáltatóval a HÉV kiszervezéséről - közölte Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VTDSZSZ) elnökhelyettese hétfőn az MTI-vel az első egyeztet
2009. január 19. hétfő 16:22 - Hírextra
Az elnökhelyettes szavai szerint "egyelőre gyerekcipőben jár a HÉV kiszervezése". A cég vezetősége semmilyen hatástanulmányt nem tudott bemutatni - pedig a szakszervezetek ezt külön kérték - arról, hogy miként érintené a vállalatot az üzletág kiválása.

Ezt a dokumentumot csak február végére ígérték - tette hozzá Gulyás Attila.
"Sőt arról sincsenek adataik, hogy mekkora a HÉV bevétele, mivel a veszteséget arányosan osztják el különböző üzletágak között; valójában a HÉV akár nyereséges is lehet" - mondta az elnökhelyettes.

A szakszervezetek ezért azon az állásponton vannak, hogy a HÉV kiszervezése nem jó a vállalatnak és a munkavállalóknak sem, ennek ellenkezőjéről pedig a vezetőségnek - az első tárgyaláson - nem sikerült meggyőznie az érdekképviseleteket.

Gulyás Attila szerint nincs garancia arra, hogy a HÉV kiválásától pozitívvá válik a BKV közép- és hosszú távú gazdálkodása.

A szakszervezeti vezető szerint a kiszervezést egy olyan, számozás nélküli kormányhatározatra hivatkozva készíti elő a BKV vezetése, amely a kormánydöntésként megjelölt napon, december 17-én meg sem jelent a Magyar Közlönyben. Felhívta a figyelmet arra is: kormányhatározat semmilyen rendelkezést nem tartalmaz arról, hogy a BKV vezetésének felhatalmazása lenne a HÉV ágazat kiszervezésének előkészítésére. Az elnökhelyettes szerint nincsen garancia arról sem, hogy a HÉV kiszervezése után nem bocsátanak el - az üzletágban dolgozó - munkavállalókat, arról pedig már értesüléseik vannak, hogy az új társaságnál egy év után megszűnne a kollektív szerződés.

Az elsősorban a kötöttpályás (HÉV, metró, villamos) dolgozókat képviselő szakszervezetek pénteken azt közölték az MTI-vel, hogy január végén akár sztrájkot is tartanának a HÉV kiszervezése miatt.

A tárgyalások szerdán délután folytatódnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását