2024. május 10. - Ármin, Pálma

Gyurcsány gázügyben tárgyal

Magyarország egyoldalú energiafüggőségének enyhítése és a Perzsa(Arab)-öböl térségével folytatott gazdasági együttműködés erősítése a fő célja Gyurcsány Ferenc miniszterelnök keddtől csütörtökig tartó ománi és katari látogatásának - közölte Banai Károly k
2009. január 19. hétfő 18:35 - Hírextra
Az orosz-ukrán gázárvita különös nyomatékot ad ezekben a napokban az energetikai együttműködés diverzifikálásának - mondta Banai Károly.

Mint rámutatott, ilyen, egymástól távoli országok között is eredményes lehet az energetikai együttműködés, nemcsak technológia-átadásban és kutatásfejlesztésben. A tervek szerint 2011-re vagy 2012-re felépül Horvátországban, Krk szigetén egy cseppfolyós földgáz (LNG) fogadására és elosztására alkalmas terminál. Ha létrejön a magyar és a horvát csővezetékrendszer közötti, tervezett összeköttetés, ománi és főleg katari cseppfolyós földgázhoz juthat Magyarország a horvát LNG-terminálból. (Katar a világ harmadik legnagyobb földgázexportőre, ebben a kis országban van a világ második legnagyobb ismert földgázkészlete.) A cseppfolyós földgáz drágább ugyan, de fontos alternatíva lenne nehéz helyzetekben, másrészt javítaná Magyarország pozícióit az energiaszállítóival folytatott ártárgyalásokon - mondta el a szakállamtitkár a tájékoztatón.

A magyar fél mindkét országban beruházásvédelmi megállapodást kíván aláírni. Van rá esély, hogy ez már a mostani kormányfői látogatáson megtörténik, de a megállapodások tervezetén még néhány apró módosításra van szükség.

Tíz magyarországi cég képviselői utaznak együtt a miniszterelnökkel Ománba és Katarba, elsősorban az energaiaszektorból, de képviseltetik magukat informatikai, idegenforgalmi és biotechnológiai kutatásfejlesztéssel foglalkozó vállalatok is. Mindkét helyszínen lesz üzleti fórum.

Magyarország fél nagyon érdekelt ománi és katari cégek befektetéseiben. (A múlt év elején az ománi állami olajtársaság nyolcszázalékos részesedést szerzett a Molban.) Ha tőkét akarunk behozni arab országokból, az főleg az Öböl menti Együttműködési Tanács (GCC) tagállamaiból lehetséges - hangsúlyozta a tájékoztatón Váradi László, a Külügyminisztérium főosztályvezetője.

Magyarország részben ebből a megfontolásból nyitott a kilencvenes évek közepén a térség felé. A politikai nyitás hatására megélénkültek a gazdasági kapcsolatok is. Tavalyelőtt például 968 millió dollár értékű volt a magyar export a GCC tagállamaiba, kereskedelmi aktívumunk 217 millió dollárt tett ki ebben a relációban. Kivitelünk Ománba és Katarba azonban még meglehetősen szerény, az előbbi valamivel kevesebb, az utóbbi valamivel több volt 30 millió dollárnál 2007-ben.(A tavalyi adatok még nem állnak rendelkezésre.)

A magyar kormányfő Szajed Fahd Bin Mahmúd asz-Szaid miniszterelnök-helyettessel (ügyvezető miniszterelnökkel) és az ománi kormány több miniszterével tárgyal az ománi fővárosban, Maszkatban. Fogadja őt Kábúsz bin Szaid asz-Szaid szultán, az ománi uralkodó is.

Katarban Gyurcsány Ferenc tárgyalópartnere Hamad bin Dzsaszim bin Dzsabir asz-Szani sejk miniszterelnök és Abdullah Bin Hamad al-Attija miniszterelnök-helyettes, az ipari és energiaügyi tárca vezetője lesz. Fogadja a magyar kormányfőt Hamad bin Kalifa asz-Szani sejk katari emír is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását