2024. május 17. - Paszkál

Elszegényednek a sógorok?

Hozzávetőleg egymillió embert fenyeget egy szociográfiai felmérés szerint a szegénység veszélye Ausztriában, miközben évről évre gyarapodik a gazdagok száma.
2009. január 19. hétfő 14:55 - Hírextra
Az Osztrák Politikafejlesztési és -tanácsadó Társaság (ÖGPP) hétfőn közzétett jelentése kiemeli, hogy az utóbbi években gyakorlatilag változatlan azok aránya, akik a szegénység árnyékában élnek: a lakosság 12-13 százalékának kell kijönnie a hivatalos szegénységi küszöböt jelentő havi 893 eurós vagy ennél alacsonyabb jövedelemből. A legérintettebbek közé főleg a munkanélküliek, a gyermeküket egyedül nevelők, a sokgyermekes családok és a bevándorlók tartoznak.

Ugyancsak veszélyfokozó tényező, hogy egyre kevesebb keresőképes embert foglalkoztatnak teljes munkaidőben - arányuk az állással rendelkezők 57 százalékára zsugorodott az utóbbi években. Egyidejűleg 2003 és 2006 között 12 százalékkal 230 ezerre nőtt azoknak a száma, akiket annak ellenére fenyeget az elnyomorodás réme, hogy folyamatosan dolgoznak. Tetemes a férfiak és nők jövedelmi szintje közötti különbség is.

Andreas Höferl politikai tanácsadó a tanulmányt ismertetve aláhúzta, hogy a szegények és a gazdagok közötti olló Ausztriában is mind jobban kinyílik. A pénzvagyon az utóbbi tíz évben a kétszeresére - bő 2155 milliárd euróra - emelkedett az országban (az anyagi javakkal együtt 3440 milliárd euróra). Míg azonban az alacsony keresetűek jövedelme alig 9 százalékkal növekedett a vizsgált időszakban, addig a felső egyharmad jövedelme 40 százalékkal lett több.

A tehetős és gazdag emberek száma mintegy 700 ezerre tehető, ők alkotják a lakosság 8 százalékát. Az ÖGPP összesítése szerint mintegy 70 ezer dollármilliomos él az országban, 17 százalékkal több, mint 2003-ban.

A társadalombiztosítási rendszer keretében újraelosztott jövedelmek aránya és összege lényegében stagnál. A támogatások és a segélyek összege évi 71 milliárd euróra rúg, a hazai össztermékhez viszonyított hányaduk (az úgynevezett szociális kvóta) 29 százalékon áll.

Az ÖGPP felhívta a figyelmet arra, hogy folyamatosan duzzad az elszegényedés határvonalán egyensúlyozó-vergődő háztartásokban (családokban) élő gyerekek tömege. 2006-ban mintegy 260 ezer ilyen gyereket tartottak nyilván, 15 százalékkal többet, mint három évvel azelőtt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását