2024. június 16. - Jusztin

Demszky: jogszerűtlen Hagyó és Horváth lépése

Demszky Gábor továbbra is a helyetteseinek tekinti Hagyó Miklóst és Horváth Csabát, jogszerűen ugyanis nincs arra lehetőség, hogy "visszaszármaztassák" a tőle kapott feladataikat - nyilatkozta a főpolgármester pénteken az MTI-nek.
2009. szeptember 4. péntek 17:48 - HírExtra
Demszky Gábor leszögezte: egyetlen munkavállaló sem dönthet úgy, hogy kedve szerint "hol ellátja feladatait, hol nem". Arra pedig nincs jogi lehetőség, hogy egy főpolgármester-helyettes visszaadja hatásköreit, és úgy akarjon pozíciót betölteni, hogy nem végez munkát - jegyezte meg.

A főpolgármester kifejtette, hogy munkáltatói jogkörében és törvényi felhatalmazással ruházta át Horváth Csabára a BKV, valamint a közösségi közlekedés felügyeletét. Hangsúlyozta, hogy erre azért került sor, mivel Hagyó Miklós nem kívánta ellátni ezt a koalíciós szerződés értelmében a szocialisták által felügyelt feladatot, s ezért azt "elvonta tőle".

Demszky Gábor emlékeztetett rá, hogy a BKV szakmai felügyeletét 15 éve szocialista politikus gyakorolja, s erre a területre az MSZP a 2006-os koalíciókötéskor is igényt tartott. Közölte, hogy a szerdai koalíciós egyeztetésen úgy érzékelte, hogy az MSZP nem tud, vagy nem kíván dönteni a BKV-t felügyelő főpolgármester-helyettes személyéről. Rámutatott, hogy városvezetőként nem fogadhatta el azt, hogy egy ilyen fontos ágazat gazdátlan legyen, ezért az MSZP végleges személyi döntéséig Horváth Csabára ruházta ezt a feladatot.

A főpolgármester megerősítve, hogy semmilyen jogszabály nem ismeri a feladatok "visszaszármaztatásának" a lehetőségeit, leszögezte: egy főpolgármester-helyettes vagy ellátja a megbízatásait, vagy nem. Erről beszélnünk kell a következő koalíciós egyeztetésen - szögezte le.

Hagyó Miklós és Horváth Csaba pénteken az MSZP budapesti elnöksége álláspontjának megfelelően származtatta vissza a főpolgármesternek a tőle kapott feladatait. Nem értenek egyet ugyanis azzal, hogy a főpolgármester egyoldalúan, a koalíciós szerződés ellenében Horváth Csabára ruházta a BKV felügyeletét. A szocialisták azt szorgalmazzák, hogy a Hagyó Miklós által hétfőn leadott feladatkör a szabad demokratáknál maradjon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását