2024. május 18. - Erik, Alexandra

Ketrecben vagy a szabadban?

Nem élnének jobban a csirkék, ha betiltanák a "kegyetlen", "zsúfolt" tenyésztőfarmokat - írja egy tanulmány. Az állatjogi aktivisták szerint viszont ha jól tartják az állatokat, nem lehet gond a szabadon és házilag tartott csirkékkel sem. Az EU 2012-ig te
2009. január 17. szombat 08:55 - Hírextra
Nem élnének jobban a csirkék, ha betiltanák a "kegyetlen", "zsúfolt" tenyésztőfarmokat - írja egy tanulmány. Eszerint a szabadban és a pajtában tartott csirkék hajlamosabbak a kannibalizmusra és jobban sújtják őket halálos betegségek, mint a szoros, esetleg kényelmetlen, de steril ketrecekben.

A svéd kutatók annak kapcsán néztek mindennek utána, hogy megugrott a tyúkhalálozások száma az országban, miután megtiltották és fokozatosan megszüntették a tenyésztőketrecek használatát 2001 és 2004 között - az intézkedést az egész EU-ban be tervezik vezetni, 2012-ig.

Az állatjogi aktivisták szerint viszont ha jól tartják az állatokat, nem lehet gond a szabadon és házilag tartott csirkékkel sem, nem támadhatja meg őket halálos betegség.

A Svéd Állatorvosi Intézet 914 madár elpusztulásának járt utána - mindhárom tenyésztési területről. A házilag tartott állatok közt nagyobb volt a halálozási arány, mint a zsúfolt a ketrecekben.

A háztáji tenyésztésben hajlamosabbak a madarak egymás piszkálására, csipkedésére, ami további betegségekhez vezethet, és a férgek, atkák okozta fertőzések is gyakoribbak voltak.

A kutatók hangsúlyozták, a bevont farmerek, akik háztájiban vagy hasonló módon tenyésztenek, többnyire nemrég kezdtek neki ennek a tevékenységnek. Az ő tapasztalatlanságuk és a higiénia alacsonyabb foka lehet az oka a több csirke pusztulásának.

Az állatvédő szervezetek szerint a kutatók nem vontak be jól működő farmokat a felmérésbe. A korábbi tanulmányok szerint pedig a zsúfolt ketrecekben tartott állatoknál könnyebben lépnek fel anatómiai problémák, és mozogni sincs elég terük.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását