2024. április 25. - Márk

Jóval drágább lesz az útlevél

Negyven százalékkal többet fizethetünk jövő nyártól az útlevélért. Vagyis: az öt évre érvényes okmányért hatezer helyett hét és fél ezer forintot kell leszurkolni, a tíz esztendeig használható útlevél ára pedig tízezerről 14 ezerre nő - írta a keddi Népsz
2008. november 25. kedd 06:51 - Hírextra
Jó tudni, hogy az okmány elveszítése vagy megrongálódása, illetve sürgősségi kérelem esetén a szokásos tarifa két-háromszorosával kell számolni. Aki tehát elveszett útlevele helyett sürgősséggel újat akar, 42 ezer forintot is fizethet - olvasható a lapban.

A Népszabadság szerint jó hír viszont, hogy a kormány - legalábbis az eddig beterjesztett törvénytervezetek szerint - mértékletességet tanúsít, és illetékemelés formájában nem zúdít számottevő többletterheket a lakosság nyakába.

Az útlevél a hivatalos indoklás szerint azért kerül többe, mert abba új típusú, a fénykép mellett az ujjnyomat rögzítésére is alkalmas mikrocsipet építenek be, az okmányirodákba és a határátkelőkre pedig ujjnyomatolvasót kell vásárolni.

Az okmánycserét az Európai Unió egy 2004 decemberében kelt rendelete írja elő, és ennek megfelelően nálunk 2006 augusztusában jelent meg a csippel ellátott burgundi vörös útlevél, ám az csak a tulajdonos fényképének tárolására alkalmas. A második generációs okmány bevezetésének határideje jövő nyáron telik le, így a külföldre utazásról szóló törvény, illetve az illetéktörvény módosítása is 2009. június 28-án lépne hatályba - áll a lapban.

Ez év december 1-jétől megváltoznak az Európai Unión kívüli országokból belépő utasok személyi poggyászában lévő áruk vám- és nemzeti adómentességére vonatkozó szabályok - közölte a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) hétfőn az MTI-vel. A fő szabály december elejétől, hogy elválik egymástól a légi úton, illetve a más módon utazók köre.

Ennek megfelelően a jelenlegi 175 eurós - mintegy 45 ezer forintos - értékhatár is megváltozik. A légi utas esetén a vámmentes értékhatár 430 euró lesz, amely december 1-től 31-ig 108.000 forintos, míg jövő év január 1-től december 31-ig 104.000 forintos limitet jelent. A nem légi utas, azaz ettől eltérő utas esetén a vámmentes értékhatár 300 euróra módosul.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását