2024. május 18. - Erik, Alexandra

A Magyar kultúra napja

A közelgő magyar kultúra napja alkalmából a hagyományoknak megfelelően Kölcsey-ünnepséget rendeznek vasárnap Szatmárcsekén, ahol Kölcsey-emlékplakettel tüntetik ki Szabó Dénes nyíregyházi karnagyot - közöltek a szervezők az MTI-vel.
2009. január 16. péntek 10:22 - Hírextra
A magyar kultúrát 1989 óta ünneplik január 22-én, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

A Kölcsey Társaság ünnepsége 11 órakor ökumenikus istentisztelettel kezdődik a szatmárcsekei református templomban, Ternyák Csaba, a Magyar Katolikus Egyház egri főegyházmegyei érseke és Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, a tiszántúli egyházkerület püspöke igehirdetésével. A szertartáson Varnus Xavér orgonaművész orgonál.

Ünnepi beszédet a kitüntetett Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy, zenepedagógus, a nyíregyházi Cantemus Kórus vezetője mond, aki a rendezvényen veszi át a Melocco Miklós szobrászművész által készített Kölcsey-emlékplakettet. Korábban kiemelkedő kulturális tevékenysége elismeréseként Mádl Ferenc, Szokolay Sándor, Melocco Miklós, Kányádi Sándor, Szabó István, Csoóri Sándor, Vásárhelyi László, Kő Pál, Kallós Zoltán, Jókai Anna, Kocsár Miklós, Péreli Zsuzsa, Nagy Gáspár és Szilágyi István vehette át az 1994-ben alapított Kölcsey-plakettet.

Az ünnepség után a résztvevők a híres szatmárcsekei csónakos fejfás református temetőben megkoszorúzzák Kölcsey Ferenc sírját.

A Kölcsey Társaság 1988-ban jött létre Kölcsey Ferenc és a Himnusz kultuszának ápolása, a kulturális hagyományok gazdagítása céljával. A szerveződés a több mint két évtized alatt 17 kötetnyi, Kölcsey munkásságát feltáró dokumentumot és tanulmányt adott ki. Álmosdon és Szatmárcsekén az önkormányzatokkal együttműködve múzeumot és emlékszobát hoztak létre. Az erdélyi Sződemeteren, Kölcsey Ferenc szülőfalujában pedig most alakítanak ki emlékhelyet. A társaságnak döntő szerepe volt abban is, hogy január 22-ét, a Himnusz írásának napját a magyar kultúra napjává nyilvánították.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását