2024. március 2. - Lujza

90 éve született a "szerelemistennő"

Előbb tudott táncolni, mint járni, tizenkét évesen már apja lokáljában lépett fel Rita Hayworth filmsztár, "a nagy amerikai szerelemistennő", aki kilencven éve, 1918. október 17-én született.
2008. október 15. szerda 11:58 - Hírextra
Eredeti neve Margarita Carmen Cansino, apja spanyol táncos, anyja ír-angol táncosnő volt. A legenda szerint róla nevezték el a Margarita koktélt. 1937-ben férjhez ment Edward Judson menedzserhez, aki sztárt faragott belőle. Beszédórákat vetetett vele, lefogyasztotta, a hollófekete haj előbb gesztenyebarnára változott, végül teljesen kiszőkült, keresztnevét lerövidítették és megkapta az anyai Haworth vezetéknevet, egy elegáns y betoldásával.

Rita Hayworth 1939-ben elsöprő (kassza)sikerrel mutatkozott be a Csak az angyaloknak van szárnyuk című filmben. A Columbia stúdió tizenhárom kisebb szerep után kölcsönadta a Warner Brothersnek, ahol megszületett a démoni szőke vamp, a "szerelemistennő". Tánctudását Gene Kelly és Fred Astaire partnereként csillogtatta, a revüfilmek egyszerre tették sztárrá és bálvánnyá. Érdekesség, hogy kellemes hangja ellenére filmjeiben egész pályafutása során más énekelt helyette.

Bár a magánéletben félénk, csendes, szerény jelenség volt, a filmvásznon robbanékony, érzéki nőket alakított. Ő lett a női szexepil megtestesítője, képe felkerült a Life magazin címlapjára és az 1946-ban a Bikini-szigeteken felrobbantott kísérleti atombombára is. A második világháború idején sok amerikai katona az ő fotóit nézegetve ábrándozott a frontvonalban.

 A Max Factor kozmetikai cég az első számú szexszimbólummá előlépett Hayworth-szal reklámozta új rúzsát. Rita Hayworth sikere főként azzal magyarázható, hogy a korábbi bálványnak, Greta Garbónak ugyan érzéki volt a szája és hosszú a lába, de csak 75 centiméteres a mellbősége, ezen a téren Hayworth viszont jóval kedvezőbb, 92 centis adottságokkal büszkélkedhetett.

Karrierje az ötvenes évek végén indult hanyatlásnak, helyét nemsokára új sztárok foglalták el a nézők szívében és az újságból kivágott képeken. Utolsó musicalje 1957-ben a Joey pajtás volt, ebben szerepelt együtt utódával, Kim Novakkal. A hatvanas években A cirkusz világa című filmben John Wayne és Claudia Cardinale partnereként tűnt fel, majd Európában, főként Olaszországban forgatott, utolsó munkája az Isten haragja 1972-ben készült.

Magánélete nem alakult szerencsésen, egyik férjével sem töltött együtt többet néhány évnél. Öt férje közül négy, köztük Orson Welles szakmabeli volt, az egyetlen "civil" a nem kevésbé ismert multimilliomos muzulmán playboy, Ali Khan herceg volt. Az ő kedvéért Hayworth a negyvenes évek végén néhány évre otthagyta Hollywoodot és Európába települt.

A karrierje hanyatlásával párhuzamosan kialakult depresszióból az alkoholba menekült, botrányaitól volt hangos a sajtó. Idővel elhatalmasodott rajta az Alzheimer-kór, amely 68 éves korában, 1987. május 14-én végzett vele. Emlékére évente jótékonysági gálát rendeznek és a bevételt az Alzheimer-kór kutatására fordítják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását