2024. március 29. - Auguszta

A halak ürüléke jót tesz vizeinknek

A halak emésztőrendszere kulcsfontosságú szerepet játszhat az óceánok egészségének fenntartásában - állapították meg amerikai és brit kutatók. Villy Christensen és munkatársai a Science tudományos magazin legutóbbi számában közlik számítógépes modellezésü
2009. január 16. péntek 14:10 - Hírextra
Eszerint a csontos halak (Osteichthyes) nagy mennyiségű szervetlen szénvegyületet, elsősorban kalcium-karbonátot (mészkő) termelnek. A krétaszerű anyag segít az óceánok savegyensúlyának fenntartásában és nélkülözhetetlen a tengeri élethez.

A Föld teljes csontoshal-állományát 812 millió és 2 milliárd tonna közé teszik. A British Columbia Egyetem kutatói szerint a halak bolygónk szénciklusára gyakorolt hatásukon keresztül csökkentik a klímaváltozás negatív következményeit.

A tudósok eddig úgy vélték, hogy a tengerekben található kalcium-karbonát csak a mikroszkopikus méretű planktonokból származik. A mostani megállapítások szerint azonban a vegyület teljes mennyiségének háromtól 15 százaléka a csontos halaktól ered - mondta Rod Wilson, a brit Exeter Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője. A tengerben élő állatfajoknak mintegy 90 százaléka tartozik a csontos halak osztályába. A cápák és ráják nem közéjük, hanem a korábban kialakut porcos halak (Chondrichthyes) osztályába tartozik. A csontos halak mészkristályokat termelnek az emésztőrendszerükben, amely krétaszerű szilárd anyagként ürül ki szervezetükből.

"Globális éghajlatváltozásra gyakorolt hatásuk miatt a halak a jövőben vélhetően még nagyobb befolyással lesznek óceánjaink kémiájára" - állapítja meg közleményében Wilson.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását