2024. április 29. - Péter

az MSZP összeült és tervezik a jövőt

Zárt ajtók mögött megkezdődött az MSZP országos elnökségének kétnapos kihelyezett ülése szerdán a Heves megyei Noszvajon egy hotelben.Az MTI több forrásból származó információi szerint a testületnek többek között arról kell elvi döntést hoznia, hogy a meg
2009. január 14. szerda 16:40 - Hírextra
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerdán reggel az m1 Nap-kelte című műsorában azt mondta, idén a gazdaság visszaesése 2-3 százalékos lehet a decemberben elfogadott 2009-es költségvetésben rögzített 0,9 százalékos GDP-csökkenés helyett.

A kormányfő szerint a tervezett változtatásokhoz a parlamentben is sikerül majd megszerezni a többséget. A kérdés az lesz, hogy az ország lakói értik-e majd, miért van szükség a lépésekre, illetve hogy a politikai riválisok engedik-e, hogy a kormány tegye a dolgát, vagy jobb esetben támogatják-e ezt a munkát - fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök felkérte Veres János pénzügyminisztert, hogy két héten belül készítsen új prognózist az idei évre, figyelembe véve az elmúlt egy hónap a gazdaságot érintő fejleményeit.
Az MTI információja szerint a tervezett intézkedéseknek, a költségvetésen belüli átcsoportosításoknak a vállalkozók lehetnek a kedvezményezettjei, vagyis a lakosság lehet a kárvallottja.

Ha a lehetséges intézkedések között szóba kerül az adókedvezmények szűkítése, abban az SZDSZ lehet a partner az Országgyűlésben, míg az általános forgalmi adó emelését az MDF támogathatja. Eddig azonban mindkét intézkedést elutasította az MSZP. Gyurcsány Ferenc a Nap-kelte című műsorban kizárta az adóemelés lehetőségét, de úgy vélte, át kell rendezni az adóterheket.

Az államháztartási törvény szerint ha a változtatások mértéke nem haladja meg az államháztartás kiadási oldalának 2,5 százalékát, vagyis hozzávetőleg 300 milliárd forintot, akkor a kormány saját hatáskörében intézkedhet.

De ha a változtatás mértéke 5 százalék feletti, azaz meghaladja a 600 milliárd forintot, akkor pótköltségvetést kell készítenie a kabinetnek.Az MSZP elnökségének csütörtök délutánig tartó ülésén politikai vitát fognak folytatni a következő időszak aktuális feladatairól, a vitaindítót Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-pártelnök tartja.

A tanácskozáson felkészülnek az európai parlamenti választásokra is, valamint meghatározzák az országos elnökség első féléves munkatervét.A noszvaji hotelben zárt ajtók mögött tanácskozik két napon keresztül az MSZP országos elnöksége.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását