2024. április 29. - Péter

Agóra program kilenc megyei jogú városban

Kilenc megyei jogú város összesen 14,6 milliárd forint támogatásban részesül többfunkciós kulturális központ kialakítására az Agóra program keretében - jelentette be az oktatási és kulturális miniszter hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.
2008. október 20. hétfő 14:32 - Hírextra
Hiller István elmondta: az Új Magyarország Fejlesztési Terv társadalmi infrastruktúra operatív programja keretében kiírt, kétfordulós pályázat Szombathelyen és Egerben új kulturális központ építésére, Szekszárdon, Békéscsabán, Szolnokon, Tatabányán, Kaposváron, Hódmezővásárhelyen és Nyíregyházán pedig a meglévő intézmények integrálására, fejlesztésére ad lehetőséget.

Mint elhangzott, a közművelődési intézményeket érintő, ilyen összeggel támogatott fejlesztésre a rendszerváltás óta nem volt példa. A "kultúra várost épít" elv keretében kiírt Agóra programra tizenkét megyei jogú város adott be pályázatot, ebből kilenc település nyert el 1 és 1,75 milliárd forint közötti összegeket.

A támogatások pályázattól függően a beruházási költségek 71-93 százalékát fedezik, a beruházások 2010. december 31-ig valósulnak meg - mondta a kulturális tárca vezetője.
A program elsődlegesen azzal a céllal jött létre, hogy egy-egy intézmény megújuljon, másrészt több funkciót is magába olvasztva tudja ellátni a feladatait - hangsúlyozta a miniszter. Hozzátette: nem volt kizárva a pályázatból az a település sem, amelyik új épületben tervezte elhelyezni kulturális központját.

Hiller István tájékoztatása szerint az Agóra pályázaton nem indulhattak olyan városok, amelyek a pólus programban címvárosok, vagy úgynevezett társvárosok voltak.

A miniszter újságírói kérdésre beszámolt arról, hogy kedden Pécsre látogat és részt vesz "az egykori nagyszerű humanista költő és püspök" Janus Pannonius újratemetésén. A délutáni eseményt megelőzi egy konferencia, ahol Hiller István történészként előadást tart. A két programpont között a Pécsi Tudományegyetem helyi értelmiségiekkel, civil szervezetek vezetőivel és tagjaival találkozik, de az intézményben oktatási miniszterként az egyetem ügyeiről is tárgyalni fog.

Hiller István a pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2010 program kapcsán közölte: november közepén a török kulturális miniszter meghívására Isztambulban és Ankarában folytat tárgyalásokat, az EKF 2010 programban szintén részt vevő Isztambul projektjének helyi és kormányszintű vezetőivel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását