2024. május 19. - Ivó, Milán

Bocsánatkérés, vagy uralkodói attitűd?

Személyesen hívta fel megsértett pakisztáni kadéttársát Harry herceg, a brit trón harmadik számú várományosa, hogy bocsánatot kérjen egy könnyedén elejtett, ám durván rasszistának számító megnyilatkozása miatt.
2009. január 13. kedd 14:26 - Hírextra
A 24 éves, hadnagyi rangban szolgáló Harry - Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia - azután keveredett nagy feltűnést keltő, rasszista felhangú botrányba, hogy a legnagyobb vasárnapi brit tömeglap, a News of the World közzétett egy még három éve készült videofelvételt. A filmen, amelyet maga Harry készített és kommentált is, hallható, amint a herceg - az egyik pakisztáni katonatársra ráközelítve a kamerát - megjegyzi, hogy "na itt van a mi kis paki barátunk, Ahmed is".

A "paki" az angol utcanyelv igen durva és sértő kifejezése a többszázezres brit pakisztáni közösség tagjaira.Az ügy komoly botrányt kavart; még Gordon Brown brit kormányfő is megszólalt, elfogadhatatlannak nevezve az ilyen megnyilvánulásokat.

A The Sun - a News of the World hétköznaponként megjelenő testvérlapja - kedden azt írta: Harry telefonon kért elnézést a pakisztáni hadseregben azóta századosi rangra emelkedett egykori katonai akadémiai kadéttársától, Ahmed Raza Khantól. A lap bennfentes forrásai szerint Khan százados biztosította Harryt, hogy nincs harag.

Harry és Khan együtt végezte el 2006-ban a legpatinásabb brit tiszti iskolát, a sandhursti hadiakadémiát, és tanulmányaik idején "szoros munkakapcsolatban" voltak a The Sun forrásai szerint.

Harry a most nyilvánosságra került videón egyébként meglehetősen tiszteletlenül bánik saját nagymamájával, vagyis II. Erzsébet királynővel - a brit hadsereg főparancsnokával - is. A felvételen a herceg úgy tesz, mintha mobiltelefonján csevegne a felséges nagyszülővel, miközben a bajtársak a háttérben hangosan vihognak az elsütött, idétlen tréfákon. A nevetés főleg akkor csap fel, amikor Harry arra kéri az uralkodót - aki természetesen nincs a vonal másik végén -, hogy adja át szeretetteljes üdvözletét a kutyáknak, "ja, és nagypapának is"; ez utóbbi nem más, mint Fülöp edinburghi herceg, a királynő 88 éves férje.

Az udvar hallgat arról, hogy Harry ezért mit kapott a nagyszülőktől, de a sajtó biztosra veszi, hogy hadseregbeli elöljáróitól a herceg komoly letolásra számíthat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását